Profit Health Forum – Ioana Bianchi, ARPIM: Lucrurile bune se fac în sistem de criză. Fragmentarea sistemului medical - principala problemă. Stimularea colaborării între industriile din sistemul sanitar și mediul academic în privința cercetării

Profit Health Forum – Ioana Bianchi, ARPIM: Lucrurile bune se fac în sistem de criză. Fragmentarea sistemului medical - principala problemă. Stimularea colaborării între industriile din sistemul sanitar și mediul academic în privința cercetării
scris 27 oct 2020

Examinarea finanțării sistemului de sănătate și stimularea investițiilor la nivel de producție, încurajarea colaborării între industriile din sistemul de sănătate și mediul academic în ceea ce privește cercetarea și o viziune de ansamblu în privința sistemului sanitar sunt principalele obiective propuse de Ioana Bianchi, Director de relații externe la Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), la Profit Health Forum.

„Cu toții vorbim de faptul că pacientul este în centrul sistemului de sănătate, dar traseul pacientului în momentul actual, în acest sistem de sănătate, seamănă mai degrabă cu o cursă cu obstacole la finalul căreia ajung doar cei care reușesc să-și mențină toată energia vitală. Credem că este necesar să ne gândim nu la o reformulare, la o peticire a anumitor acte legislative, ci la o gândire înainte și avem această oportunitate prin mai multe acte. Mă refer aici la strategia de sănătate 2021-2024, elaborarea unui plan național de cancer, la strategia națională de e-Sănătate, lucruri pe care noi propunem să le discutăm împreună cu reprezentanții autorităților în cadrul unui Consiliu strategic pentru inovarea în sănătate, concept aplicat deja în alte țări precum Franța, și care aduce la masa dialogului reprezentanții industriilor din sistemului de sănătate și decidenți”, specifică Bianchi.

Urmărește-ne și pe Google News

Videoconferința, transmisă în direct pe site-ul profit.ro, pe pagina de Facebook Profit.ro, ca și de către postul de televiziune Profit TV, a fost organizată cu sprijinul Pfizer, al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), al Roche Romania și al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)

Reprezentatul ARPIM arată că autoritățile au făcut multe lucruri bune, dar, din păcate, au fost făcute punctual și în sistem de criză, fiind momentul ca sistemul de sănătate să devină agil, proactiv, bazat pe dovezi, să se sprijine pe date care permit luarea unei decizii în cunoștință de cauză, iar datele trebuie să fie transparente și comunicate astfel încât să poată fi înțelese de majoritatea populației.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Ceea ce identificăm noi ca principală problemă a sistemului de sănătate este extrema fragmentare a acestui sistem și faptul că fiecare palier de îngrijiri este privit separat față de celelalte. Degeaba avem cel mai performant medicament dacă el ajunge prea târziu la pacientul căruia i se adresează, care pierde timp la diagnosticarea precoce, la instituirea tratamentului, pierde timp la anumite servicii medicale ca radioterapie, chimioterapie”, spune Bianchi.

Astfel, ea propune acestui Consiliu strategic al inovării în sănătate câteva obiective și anume examinarea finanțării sistemului de sănătate și stimularea investițiilor la nivel de producție, și pentru medicamentele inovatoare și pentru producția de substanțe active, stimularea colaborării între industriile din sistemul de sănătate și mediul academic în ceea ce privește cercetarea.

„Vedem că unul dintre vaccinurile cele mai avansate este rodul unei colaborări între o companie farmaceutică și o universitate de prestigiu și pentru a fi competitivi în societatea de astăzi care se bazează și pe solidaritate, dar în care rămân multe enclave de competitivitate, România trebuie să aibă o legislație care să susțină colaborarea dintre aceste două segmente. Se vorbește foarte multe despre e-Sănătate și strategie, dar este foarte important ce dorim să facem cu aceste date, este foarte important să avem o viziune de ansamblu, de exemplu dacă dorim să rambursăm aplicațiile de sănătate, să creăm registre de boală, de investigare a eficacității și eficienței unui medicament”, specifică Bianchi.

Directorul de relații externe ARPIM concluzionează că este momentul pentru proiectul „România inovatoare în sănătate”, iar strategiile trebuie să fie declinate în planuri de acțiune, cu indicatori de monitorizare pentru că „domeniul sanitar are nevoie să răsplătească inovația, să creeze un sistem sanitar care să nu fie bazat pe sancțiuni și pe frica de a recunoaște eroarea, ci bazat pe inovația care este și o inovație organizațională, și o inovație de proces, și o inovație de concept ca în cazul medicamentelor inovatoare pe care le reprezintă companiile membre ARPIM”.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit health forum
ioana bianchi
arpim
producatori
medicamente
sanatate
strategie