OMS emite o alertă la nivel mondial privind versiuni contrafăcute ale medicamentului Ozempic

OMS emite o alertă la nivel mondial privind versiuni contrafăcute ale medicamentului Ozempic
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2024

O alertă la nivel mondial cu privire la versiuni contrafăcute de Ozempic – care a devenit cunoscut ca o metodă de slăbire – a fost emisă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), scrie BBC.

Medicamentul este cunoscut uneori ca ”injecție de slăbit”, în pofida faptului că principalul său scop este tratamentul diabetului de tip 2, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Algocalminul, în pericol să fie retras? Verificări în întreaga Europă, posiblă reacție adversă gravă. Mesajul ministrului CITEȘTE ȘI Algocalminul, în pericol să fie retras? Verificări în întreaga Europă, posiblă reacție adversă gravă. Mesajul ministrului
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

OMS a afirmat că medicamentele contrafăcute pot reprezenta un pericol pentru sănătate.

Organizația i-a sfătuit pe oameni să cumpere medicamentul doar din surse sigure, precum un medic, și nu de pe site-uri obscure sau prin intermediul rețelelor de socializare.

Ingredientul activ din Ozempic – semaglutidum – îi ajută pe cei cu diabet de tip 2 să controleze cantitatea de zahăr din sânge.

Însă injecția săptămânală transmite creierul că organismul este sătul, astfel că medicamentul îi ajută pe oameni să slăbească reducând nevoia de a mânca.

Oameni care nu suferă de diabet au obținut medicamentul pentru a scădea în greutate.

Acest lucru a dus la penurie pentru pacienții cu diabet de tip 2 și a creat o piață pentru medicamente contrafăcute.

OMS a afirmat că monitorizează raportări în creștere privind Ozempic falsificat în întreaga lume din 2022.

Loturi contrafăcute au fost confiscate de autorități în Marea Britanie, SUA și Brazilia.

Infuzie de capital în platforma de livrări la domiciliu a eMAG CITEȘTE ȘI Infuzie de capital în platforma de livrări la domiciliu a eMAG

Risc pentru sănătate

”(Îi sfătuim pe) specialiștii din sănătate, autoritățile de reglementare și public să fie atenți la aceste loturi contrafăcute de medicamente”, a afirmat dr. Yukiko Nakatani, directorul general adjunct al OMS pentru medicamente esențiale și produse pentru sănătate.

OMS a avertizat că unele injecții contrafăcute ar putea să nu conțină semaglutidum deloc, iar alte ar putea să conțină alte substanțe, precum insulina, ceea ce duce la efecte ”neprevizibile”.

”Aceste produse contrafăcute pot avea efecte negative asupra sănătății oamenilor”, a arătat OMS.

Agenția de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a confiscat un lot de Ozempic contrafăcut în octombrie anul trecut.

Acesta intrase în țară de la livratori autorizați din Austria și Germania și părea să aibă ambalaj original.

Dr. Alison Cave, ofițerul pentru siguranță al organizației, a declarat: ”A cumpăra semaglutidum de la furnizori ilegali, online, crește semnificativ riscul de a primi un produs care este fie contrafăcut, fie nu este autorizat pentru folosință în Marea Britanie”.

Ea a afirmat că injectarea unor astfel de produse ”poate pune sănătatea în pericol”.

O versiune mai puternică de Ozempic a fost dezvoltată special pentru scăderea în greutate și este pusă pe piață ca Wegovy. Aceasta este oferită la clinici specializate în reducerea greutății din cadrul sistemului național de sănătate din Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
oms
ozempic