Cele două doze ale vaccinului pentru Covid-19 al Pfizer/BioNTech trebuie administrate la un interval de 21-28 de zile, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în condițiile în care multe țări au dificultăți să vaccineze populația, transmite Reuters.
Multe țări înregistrează presiuni tot mai mari în sistemele lor de sănătate, din cauza creșterii numărului cazurilor de Covid-19 și a apariției unor tulpini noi ale virusului, care par să se răspândească mai rapid, scrie News.ro
Guvernele adoptă noi restricții pentru a opri răspândirea bolii, iar cererea de vaccinuri este uriașă.
CITEȘTE ȘI Tesla a extins lista orașelor din România în care urmează să deschidă Supercharger”Am discutat și am ajuns la următoarea recomandare: două doze din acest vaccin (Pfizer) în decurs de 21-28 de zile”, a declarat Alejandro Cravioto, președintele Grupului Strategic de Experți Consultanți în Imunizare (SAGE), într-un briefing de presă online.
Comisia a mai spus că țările ar trebui să poată să eșaloneze administrarea dozelor pe parcursul a șase săptămâni, pentru ca mai mulți oameni expuși riscului de îmbolnăvire să poată să fie vaccinați.
”SAGE recomandă ca țările unde există circumstanțe excepționale de constrângeri ale aprovizionării cu vaccinuri (Pfizer) să amâne administrarea celei de-a douza doze cu câteva săptămâni, pentru a maximiza numărul de persoane care beneficiază de prima doză ”, a spus Cravioto.
Acesta a adăugat: ”Cred că trebuie să fim ceva mai deschiși la aceste tipuri de decizii pe care țările trebuie să le ia în funcție de situațiile lor epidemiologice”.
Peste 85 de milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus la nivel global, iar circa 1,85 de milioane au murit, potrivit datelor oficiale analizate de Reuters.
Directorul general al SAGE, Joachim Hombach, a spus că mărirea intervalului de timp dintre cele două doze de vaccin Pfizer este acceptabilă pentru țările care nu pot aplica recomandarea principală.
”JCI, autoritatea care face recomandări de acest tip din Marea Britanie, a acordat o flexibilitate de până la 12 săptămâni, ținând cont de circumstanțele specifice cu care se confruntă țara”, a spus acesta.
”Recunoaștem în totalitate că țările pot considera că trebuie să fie mai flexibile în ceea ce privește administrarea celei de-a doua doze. Dar este important de reținut că există foarte puține ... date empirice din studiile care stau la baza acestui tip de recomandare ”, a adăugat el.
Având în vedere oferta limitată de vaccinuri în prezent, Cravioto a spus că SAGE nu a recomandat va prioritară inocularea cu vaccinul Pfizer a călătorilor internaționali, cu excepția cazului în care se află într-un grupă de risc foarte ridicat, cum ar fi vârstnicii și cei cu afecțiuni preexistente.
Kate O'Brien, expert în imunizare al OMS, a declarat că a existat o discuție solidă la SAGE despre compromisul dintre respectarea strictă a dozelor standard în studiile clinice și permiterea unei utilizări mai largi a vaccinului ca primă doză, riscând astfel întârzierea obținerii celei de-a doua doze pentru unii oameni.