Organizația Mondială a Sănătății a anunțat luni că a acordat omologarea pentru utilizarea în regim de urgență vaccinului anti-Covid AstraZeneca, care deschide calea distribuirii a sute de milioane de doze către țările defavorizate private până acum de imunizare, scrie AFP.
Această procedură ajută țările care nu au mijloacele de a determina ele însele eficiența și inocuității unui medicament să aibă acces mai rapid la terapii și să permită dispozitivului Covax să înceapă distribuirea, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vaccinul AstraZeneca reprezintă marea majoritate a 337,2 milioane de doze de vaccinuri pe care dispozitivul Covax, coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alianța vaccinului (GAVI) și Coaliția pentru inovații în materie de pregătire a epidemiilor (CEPI), înțelege să le distribuie în primul semestru din acest an.
Aceste doze destinate Covax sunt fabricate în Coreea de Sud și în India de Serum Institute of India (SII). Omologarea a fost acordată în legătură cu aceste două versiuni, potrivit unui comunicat al agenției ONU.
Săptămâna trecută, vaccinul a fost deja recomandat de comitetul de experți în vaccinuri al OMS pentru toate persoanele de 18 ani și peste, inclusiv în țările unde circulă variantele mai contagioase.
CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanțiTotuși, vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford (Marea Britanie) și de gigantul farmaceutic a cunoscut contestări și îndoieli privind eficiența pentru persoanele de peste 65 de ani și în fața variantei virusului care provoacă Covid-19, inițial depistată în Africa de Sud, dar astăzi prezentă în numeroase țări.
Pentru OMS și experții săi, acest vaccin est eperfect pentru prioritatea momentului: să limiteze gravitatea și mortalitatea unei pandemii care a costat viața a 2,4 milioane în puțin peste un an.