Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus se declară pregătit să trimită în China o nouă misiune de experți care să descopere originea covid-19 și cere, într-un interviu acordat Financial Times (FT), un ”acces total”, în contextul în care comunitatea internațională nu a reușit deocamdată să stabilească cu certitudine originea virusului SARS-CoV-2, relatează AFP.
”Exercităm presiuni asupra Chinei să ofere un acces total și cerem țărilor să ridice această problemă în cadrul reuniunilor bilaterale (prin care să îndemne Beijingul) să coopereze”, declară Tedros Adhanom Ghebreyesus publicației britanice.
El anunță că OMS a cerut deja Chinei ”în scris” ”să ne furnizeze informații și suntem pregătiți să trimitem o echipă dacă ea ne permite acest lucru”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comunitatea internațională nu a reușit, pentru moment, să stabilească cu certitudine originea covid-19.
Primele cazuri au fost depistate în China, la sfârșitul lui 2019, la Wuhan.
Două teorii se înfruntă cu privire la originea bolii - o scăpare dintr-un laborator în care aceste virusuri erau studiate sau un animal care a infectat persoane care frecventau o piață locală.
O echipă de specialiști - sub egida OMS și însoțită de colegi chinezi - a anchetat în China la începutul lui 2021.
Într-un raport comun. ei au privilegiat ipoteza transmiterii la om a virusului puternic contagios de către un animal, care a jucat rolul de intermediar între liliac și om, poate într-o piață în orașul chinez.
Directorul OMS a declarat, după aceea, că ”toate ipoteze rămân pe masă”.
Nicio echipă nu a putut să se întoarcă în China, iar reprezentanți ai OMS au cerut în numeroase rânduri date suplimentare.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunțat în mai multe rînduri că OMS nu intenționează să abandoneze căutările și a îndemnat în mai multe rânduri Beijingul ”să dea dovadă de transparență în împărtășirea datelor, să efectueze anchetele necesare și să să împărtășească rezultatele”.
OMS a ridicat, în martie, nivelul maxim al alertei de pandemie.
Cu ajutorul vaccinurilor, al imunității dobândite în urma unei contaminări și unor tratamente mai bune, virusul este mai bine controlat în prezent, în pofida faptului că, odată cu venirea toamnei, infecțiile se află din nou în creștere în emisfera nordică și au apărut noi variante.