Neuralink - aviz pentru a testa implantul cerebral pe încă șase pacienți, Elon Musk: În următorii 10 ani, milioane de oameni vor avea implanturi Neuralink!

Neuralink - aviz pentru a testa implantul cerebral pe încă șase pacienți, Elon Musk: În următorii 10 ani, milioane de oameni vor avea implanturi Neuralink!
scris 23 nov 2024

Neuralink a primit aprobarea în Canada pentru a testa implantul cerebral pe încă șase pacienți cu paralizie severă, care urmează să fie selectați, în cadrul unui program ce vizează ca aceștia să poată folosi computere cu ajutorul minții.

Neuralink a transmis că a primit aprobarea din partea autorității de reglementare canadiene pentru a începe, de anul viitor, proiectul CAN-PRIME, arată BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
Investițiile străine directe în Bulgaria s-au prăbușit CITEȘTE ȘI Investițiile străine directe în Bulgaria s-au prăbușit

Acesta va fi primul test făcut în afara Statelor Unite și va avea loc la Toronto Western Hospital.

Concret, acesta presupune implantarea de cipuri cerebrale, în colaborare cu neurochirurgi din Canada, pentru șase pacienți ce suferă de anumite tipuri de paralizie.

Persoanele eligibile, subliniază Neuralink, sunt persoane ce suferă de tetraplegie severă cauzată de scleroză laterală amiotrofică sau de o leziune la nivelul măduvei spinării.

După ce vor fi recrutați, cei șase pacienți vor fi operați la un spital din Toronto, unde un robot le va implanta 64 de electrozi, fiecare cu câte 16 contacte, în regiunile creierului responsabile de mișcările mâinilor. Dispozitivul va transmite semnale neuronale către un sistem extern, permițând pacienților să controleze și să folosească anumite calculatoare, doar prin gând.

OFICIAL Românii vor putea călători fără vize în China CITEȘTE ȘI OFICIAL Românii vor putea călători fără vize în China

Neuralink, sponsorul proiectului, a proiectat electrozii și sistemul de implantare și se va ocupa exclusiv de decodarea semnalelor, în timp ce echipa medicală va gestiona selecția pacienților, siguranța intervenției și monitorizarea sănătății acestora.

Potrivit medicilor implicați, ca orice altă intervenție, implantarea cipului implică riscuri, printre care sângerări cerebrale, infecții, fire care se pot rupe sau care încetează să mai transmită corect semnale. De asemenea, aceștia subliniază necesitatea implementării unor măsuri de siguranță riguroase pentru a preveni abuzurile tehnologice, cum ar fi posibilitatea teoretică de hacking sau manipulare a gândurilor.

Tehnologia se află încă în faza de testare și este departe de a fi disponibilă publicului larg. Neuralink a implantat două astfel de dispozitive la pacienți din Statele Unite. În viitor, dispozitivul ar putea avea aplicații extinse, inclusiv restaurarea vederii pentru persoanele nevăzătoare. 

În vară, Elon Musk a declarat că, în următorii 10 ani, milioane de oameni vor folosi implanturi cerebrale Neuralink.

„Dacă totul merge bine, în câțiva ani, sute de oameni vor avea Neuralink, peste 5 ani – zeci de mii îl vor avea, iar în următorii 10 ani – milioane de oameni vor avea implanturi Neuralink” – a scris miliardarul pe X (anterior Twitter).

J&J va cumpăra producătorul de dispozitive medicale V-Wave pentru până la 1,7 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI J&J va cumpăra producătorul de dispozitive medicale V-Wave pentru până la 1,7 miliarde de dolari

Startup-ul Neuralink a fost creat de Musk în iulie 2016 și se ocupă cu dezvoltarea de cipuri care pot fi implantate în creierul uman. Miliardarul crede că astfel de dispozitive vor permite unei persoane să devină un cyborg, capabil să reziste inteligenței artificiale și, de asemenea, îi vor ajuta pe oameni să învețe să controleze un computer folosind puterea gândirii.

Pe 28 ianuarie, compania Neuralink a implantat pentru prima dată un implant în creierul uman. La începutul lunii august, Musk a anunțat că implantul a fost efectuat pe un al doilea pacient. Dispozitivul permite unei persoane paralizate să controleze un computer.

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
neuralink