Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că dacă România nu ar fi reușit să vândă o parte dintre vaccinurile anti-COVID, suma pentru care compania Pfizer ar fi chemat România în judecată ar fi fost de 700 de milioane de euro, nu de 550 de milioane euro, așa cum se întâmplă. Rafila este de părere că acest proces poate amplifica reacția populației împotriva ideii de vaccinare.
”Noi avem câteva elemente obiective: e, în momentul de față, o cercetare penală în desfășurare, sunt patru persoane urmărite penal, una dintre ele este domnul Cîțu. Prin memorandum, în anul 2021, Guvernul României a solicitat alocarea unei cantități de 39 de milioane de doze, pentru doi ani, 2022 și 2023, iar această cantitate, din care noi am vândut circa 7 milioane de doze din cantitatea inițial comandată, am putut să facem acest lucru doar în momentul în care am emis un document administrativ care se referea la această cantitate, dar ca să putem să le vindem Germaniei și Ungariei a trebuit să facem un document de natură administrativă în baza angajamentului României care a devenit obligatoriu, a fost un termen de cinci zile în care Guvernul putea să opteze da sau nu pentru această cantitate de 39 de milioane de doze.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dacă nu mă înșel, în luna mai a anului 2021 și în baza acelui memorandum România a devenit, practic, obligată pentru următorii doi ani să achiziționeze această cantitate foarte mare și eu cred că noi am acționat responsabil, încercând să vindem cât mai multe din vaccinurile acestea care reprezentau obligație de plată, pentru că dacă nu le vindeam, suma despre care se discută în procesul cu compania Pfizer nu ar fi fost de 550 de milioane de euro ci ar fi fost de 700 de milioane de euro, pentru că ar fi fost mai multe doze decât cele pe care noi am reușit să le vindem”, a afirmat Alexandru Rafila, la Antena 3.
Ministrul a ținut să precizeze că România a vândut „cât a putut”, după care a încercat să doneze vaccinurile, dar nu au existat țări care să vrea să le primească.
Rafila spune că a pus la dispoziția DNA toate documentele legate de achizițiile de vaccin anti-COVID. El mai spune că procesul intentat de Pfizer se va desfășura în limba franceză, iar firma de avocatură care va reprezenta România va trebui să cunoască foarte bine legislația din Belgia. Rafila adaugă că România a discutat cu un alt stat state aflat în aceeași situație, Polonia, despre o eventuală „reprezentare comună” sau despre o colaborare a echipelor de avocați pentru procesul intentat de Pfizer și BioNTech.
”Eu bănuiesc că compania Pfizer să cumpănească bine în cazul acestui proces pentru că mie, cel puțin, ca om de sănătate publică, mi se pare absolut nefiresc ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării, în general, nu mă refer la vaccinarea COVID. (...) Mie îmi pare rău că se pot risipi bani publici foarte mulți, pe nu are rost să anticipăm, sume mari de bani pentru ceva care nu este utilizat, sau nu poate fi utilizat, atunci va fi o reacție care va amplifica respingerea vaccinării în general”, mai spune Alexandru Rafila.
VEZI AICI ȘI România a început să vândă vaccin COVID și caută să scape de alte doze
De ce este important Anterior, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declarase că la preluarea mandatului a găsit un agajament al fostului Guvern Cîțu de a cumpăra 39 de milioane de doze de vaccin de la compania Pfizer, în valoare de aproape 800 de milioane de euro. Ministrul arăta că în mandatul său au fost vândute 7,5 milioane de doze de vaccin în valoare de 150 milioane euro, iar pentru restul dozelor contractate se negociază o înțelegere amiabilă cu Comisia Europeană, pentru protejarea resurselor publice.
De asemenea interesant România este a treia țară europeană dată în judecată de Pfizer, după Ungaria și Polonia.
CITEȘTE ȘI Un nou medicament anti-diabet, declarat „descoperirea anului”În România, procurorii au declanșat urmărirea penală împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a doi foști miniștri ai Sănătății, susținând că aceștia au achiziționat prea multe vaccinuri COVID-19 și au cauzat astfel statului daune de peste 1 miliard de euro.
„Pfizer și BioNTech vrea să facă România să își respecte angajamentele pentru comenzile de vaccinuri COVID-19, plasate de Guvernul României, parte a contractului de livrări pentru Uniunea Europeană, semnat în mai 2021.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Protest cu covrigi și hârtie igienică al angajaților din sănătate și asistență socială la Ministerul Finanțelor. Se scandează ”grevă generală”. ”Foști eroi în pandemie, spor mai mic ca-n primărie”Aceste proceduri formale vin după discuții lungi între părți, care au avut loc în spiritul parteneriatului cu România și cu membrii Guvernului României. Pfizer și BioNTech cred că este important ca toate părțile implicate să își respecte obligațiile contractuale, în baza acordului care a facilitat succesul răspunsului European la pandemia COVID-19”, spune Pfizer.
CITEȘTE ȘI FOTO cora devine Carrefour, rebranding declanșat. Hipermarketuri modernizate de austrieciRomânia ar trebui, teoretic, doar de la Pfizer să mai achiziționeze 27-28 milioane de doze de vaccin.