Legislația achizițiilor publice va fi modificată pentru sectorul sanitar, pentru un mai bun control al calității produselor achiziționate în spitale, urmând să fie impus și un nou set de norme de control și testare a dezinfectanților, precum și a condițiilor de sanitație în spitale, au decis, vineri, președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș.
Modificările au fost decise într-o discuție avută, vineri, de șeful statului și cel al Guvernului la Palatul Cotroceni, după ce a fost constatat că Hexi Pharma a livrat spitalelor dezinfectanți cu o concentrație de 10 ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă.
"Președintele României se află în permanentă legătură cu premierul pentru a evalua criza din sistemul sanitar, deciziile care se iau pentru a rezolva situațiile de urgență, precum și planul de măsuri care trebuie aplicat în vederea gestionării pe termen mediu și lung a problemelor din sănătate. Pentru ca incoerența și absența unor proceduri clare să nu mai conducă la situații de genul celei existente în acest moment, cei doi oficiali au convenit că se impune adoptarea unui nou set de norme de control și testare a dezinfectanților și a condițiilor de sanitație în spitale. Totodată, președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au stabilit că este rapid nevoie de modificarea legislației achizițiilor publice în domeniul sanitar, pentru a asigura un mai bun control al calității produselor achiziționate în spitalele publice din România. Standardizarea achizițiilor va conduce la dotarea unităților sanitare cu materiale conforme care nu pun în pericol viața oamenilor", a transmis Președinția.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Spitalele pot cumpăra dezinfectanți în regim de urgență, în maximum 3-5 zile, prin negociere fără publicarea unui anunț de participare, până la finalizarea licitației deschise care durează, de regulă, până la 3 luni.
Utilizarea procedurii de negociere fără publicare unui anunț de participare reprezintă o soluție pentru a asigura aprovizionarea urgentă a spitalelor care au reziliat contractele de furnizare cu produse dezinfectante, pe durata desfășurării licitației deschise, după retragerea de pe piață a produselor Hexi Pharm, a amintit, joi, autoritatea de reglementare în domeniul licitațiilor.
"Ținând cont de faptul că o procedură de licitație deschisă pentru atribuirea unui contract de achiziție publică sau acord-cadru are o anumită durată de desfășurare (de regulă 3 luni) stabilită de legislația europeană și națională în domeniu, spitalele, în calitate de autorități contractante, au dreptul să inițieze, concomitent cu licitația deschisă, o procedură de negociere fără publicare unui anunț de participare în vederea achiziționării dezinfectanților în regim de urgență (durata medie de desfășurare fiind de 3-5 zile de la inițierea procedurii de negociere) pentru a face față situației create, până la finalizarea licitației deschise", transmite instituția.
CITEȘTE ȘI Pfizer ar putea rivaliza cu Sanofi pentru preluarea producătorului de medicamente oncologice Medivation - surseMiercuri seara, compania farmaceutică Hexi Pharma, implicată în ultimele zile în scandalul substanțelor dezinfectante din spitale, a anunțat că toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp și că fabrica și firma și-au încetat deja activitatea, începând procedurile legale pentru închidere. Compania și-a anunțat angajații că vor fi plătiți doar până la sfârșitul acestei luni, după care contractele de muncă le vor fi încetate, și a înaintat tribunalului o cerere formulată în baza Legii insolvenței, înscrisă pe domeniul "faliment".
Materia "faliment" include și procedura insolvenței, dar anunțul transmis angajaților poate însemna că firma va intra rapid în lichidare, a precizat anterior Profit.ro.
Hexi Pharma este acuzată că livrează spitalelor dezinfectanți cu o concentrație de 10 ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă.
În urma acestui scandal, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a anunțat, luni, demisia.