Insolvențele și concentrarea în retailul farmaceutic vor continua după următoarea reducere de prețuri, așteptată la 1 iulie

Insolvențele și concentrarea în retailul farmaceutic vor continua după următoarea reducere de prețuri, așteptată la 1 iulie
scris 13 mai 2016

Numărul insolvențelor în rândul farmaciilor va continua și în următoarea perioadă, concomitent cu fenomenul de concentrare a pieței în jurul marilor rețele, dar și de apariția de comunități de farmacii independente, pe fondul unei noi ieftiniri a medicamentelor cu prescripție așteptată de la 1 iulie.

Din 1 iulie 2015, prin aplicarea unui ordin din 2009, România are cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană atât la medicametele cu rețetă originale, cât și la cele generice. Prețurile, cu până la 20% mai mici, sunt valabile până la 1 iulie 2016, când va fi aplicată o nouă reducere.

Urmărește-ne și pe Google News

”Sunt multe insolvențe și numărul acestora va crește. Eu văd principalul risc următoarea scădere de prețuri care a avea loc la 1 iulie și pe care cu toții vrem să o oprim. Totul a început când termenele de plată au fost reduse drastic de la 330 de zile la 120 de zile. Asta a însemnat că timp de două luni farmaciile au făcut plăți duble, la aceleași încasări. Ăsta a fost momentul în care multe afaceri au dispărut. A fost primul pas, început în 2013 și încheiat în 2014. Apoi, în 2015 a urmat reducerea prețurilor la medicamente, cu o mare minciună când s-a spus că s-au făcut economii la buget, nimeni nu poate demonstra asta în niciun fel”, a declarat Iulian Trandafir, directorul general al Farmexpert și vicepreședindete Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România în cadrul evenimentului de lansare a unui raport despre industrie realizat de Coface și ASE.

LISTA Peste 200 de medicamente pe bază de rețetă riscă să dispară de pe piață, avertizează Cegedim CITEȘTE ȘI LISTA Peste 200 de medicamente pe bază de rețetă riscă să dispară de pe piață, avertizează Cegedim

El a explicat că după reducerea prețurilor la medicamente, afacerile farmaciilor au scăzut cu 15-16%, în condițiile în care volumele și costurile operaționale au rămas la fel. Peste 80% din vânzările unei farmacii sunt reprezentate de medicamentele eliberate pe bază de rețetă.

”De fapt ce s-a întâmplat: au dispărut sute de medicamente de pe piață, în special generice ieftine, din acest motiv farmaciile și distribuitorii au trebui să supraviețuiască cu același volum și costuri operaționale, dar cu o cifră de afaceri mai mică cu 15-16% Costurile operaționale nu pot fi tăiate peste noapte cum a dorit Ministerul Sănătăți. Noua reducere de prețuri nu va duce decât la dispariția unor produse foarte importante din țară, iar noi anticipăm că piața va scădea cu 9-10%. Reglementările peste noapte sunt deja un risc sistemic cu care deja ne-am obișnuit și nu se va schimba nici în următorii ani”, mai spune Trandafir.

În ceea ce privește consolidarea pieței, șeful Farmexpert spune că aceasta se va manifesta nu numai prin achiziții realizate de marii jucători, ci și prin asocieri de farmacii independente.

În ultima jumătate de an, trei tranzacții mari au marcat retailul farma: Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma, care cumpără 78 de farmacii Polisano (foste Rețeta) de la familia Vonica din Sibiu, Help Net care a preluat 19 farmacii Centrofarm și Remedia care a cumpărat 12 farmacii de la distribuitorul ADM Farm, aflat în insolvență.

”Anunțul acesta prin care Sensibu a cumpărat peste 70 de farmacii Polisano pentru mine nu arată decât că Polisano este o altă companie mare care ar putea dispărea de pe piață. A fost un jucător foarte mare în industria farma, dar a avut management familial, iar când conducerea a dispărut (decesul proprietarului Ilie Vonica n.r.), compania nu a mai putut să își acopere necesarul de finanțare și a urmat un trend descendent și cred că de aici și vânzarea de active”, a explicat Trandafir.

El nu este singurul manager din industria farma care prevede un viitor sumbru pentru Polisano.

Sensiblu cumpără 78 de farmacii Polisano, printr-o tranzacție de circa 20 milioane euro CITEȘTE ȘI Sensiblu cumpără 78 de farmacii Polisano, printr-o tranzacție de circa 20 milioane euro

În urmă cu mai mulți ani, Relad, care a fost și liderul pieței de distribuție o vreme, a dat faliment, lanțul de farmacii al acestuia fiind achiziționat de Sensiblu, la fel și Montero (controlat de fratii Tudorache), iar în prezent ADM Pharm este în insolvență.

”Până acum s-a observat o concentrarea în jurul lanțurilor mari, dar sunt și jucători locali care au ajuns la 30-40 de farmacii devin o forță locală și câștigă teren în fața lanțurilor mari. Până la sfârșitul anului va apărea o comunitate a farmaciilor independente, care va concura cu cea mai mare rețea de farmacii”, mai spune Trandafir, fără a da mai multe detalii.

Potrivit raportului Coface și ASE, numărul de companii operaționale din domeniul retailului farmaceutic a înregistrat o diminuare constantă în ultimii ani, de la 5.098 în anul 2011 până la 4.736 în anul 2014.

Totodată, analiza indică o deteriorare a comportamentului de plată în 2015, comparativ cu anul anterior, una din patru farmacii întârziind plata datoriilor către parteneri, potrivit lui Iancu Guda, Services Director al Coface România

În aceste condiții, numărul total al proceselor comerciale deschise în 2015 împotriva firmelor care activează în acest sector a crescut cu 14%, comparativ cu nivelul înregistrat în anul anterior. Cele mai mari creșteri se înregistrează în rândul ordonanțelor de plată (+31%), a executărilor silite (+13%) și a cererilor de insolvență (+9%).

Conform Coface, nivelul total al proceselor comerciale deschise împotriva companiilor din acest sector în 2015 se ridică la 1,191 de procese, cu 25% sub media perioadei 2009 - 2012 (când au fost înregistrate cele mai multe procese), dar de două ori peste nivelul înregistrat în anul 2008, înaintea impactului crizei financiare pe plan local.

ANAF a publicat noua procedură de obținere a codului de TVA, celebrul formular 088 CITEȘTE ȘI ANAF a publicat noua procedură de obținere a codului de TVA, celebrul formular 088

Și soldurile restante datorate către ANAF de către companiile care activează în acest sector (aferente unor taxe neplătite la bugetul de sănătate, contribuții sociale și pentru șomaj, impozite neplătite) a crescut cu aproape 20% anul trecut, la aproximativ 13 milioane lei, și de aproape trei ori mai mare față de nivelul înregistrat în 2011.

Această dinamică este total opusă evoluției datoriilor fiscale înregistrate la nivel național de toți contribuabilii restanțieri, în condițiile în care soldul acestora a scăzut la aproape jumătate în 2015, comparativ cu 2011.

Retailul farmaceutic din România este reprezentat de peste 8.200 de farmacii, număr constant în ultimii ani, ca urmare a limitării extinderii impusă prin legea farmaciei. Acestea își împart o piață de 2,3 miliarde euro, potrivit datelor Cegedim.

Între primele cinci rețele de farmacii se regăsesc Catena, controlată de Anca Vlad, cu peste 550 de farmacii, Sensiblu (A&D Pharma), cu peste 400 de farmacii, Dona (280), rețea controlată de omul de afaceri Eugen Banciu, Help Net (200), parte a distribuitorului Farmexim, și Ropharma (125), a omului de afaceri Mihai Miron.

Printre alte rețele importante sunt și Ethica, care reprezintă interesele a 250 de farmacii independente din 10 județe, Remedia (100), a omului de afaceri Valentin Țăruș, și Richter (peste 100).

Reducerea prețurilor la medicamentele eliberate pe bază de rețetă, aplicată la 1 iulie, a determinat o scădere cu 4,8% a valorii pieței farmaceutice anul trecut, la 2,6 miliarde euro, măsura afectând toți jucătorii: producători, distribuitori și farmacii.

Segmentul de retail (farmacii) a înregistrat un recul cu 5,8% a vânzărilor, scăderea de 10,5% înregistrată de medicamentele eliberate pe bază de rețetă fiind doar parțial compensată de creșterea cu 14,9% pe segmentul produselor eliberate fără prescripție (OTC).

În acest context, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România a lansat o ipoteză dramatică pentru sectorul farmaciilor, care se vor înjumătăți dacă această grilă de prețuri va fi menținută.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolvente
farmacii
reducere
prețuri