Guvernul angajează avocați pentru a se apăra în procesul cu Pfizer pentru vaccinurile anti-COVID

Guvernul angajează avocați pentru a se apăra în procesul cu Pfizer pentru vaccinurile anti-COVID
scris 31 ian 2024

Guvernul se va reuni joi pentru a analiza soluțiile necesare în procesul intentat de compania Pfizer României, acuzată că ar fi încălcat contractul semnat în mai 2021 pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID-19.

Executivul va împuternici în acest sens Ministerul Finanțelor pentru contractarea de servicii de asistență juridică și reprezentare în vederea asigurării reprezentării României în cauza intentată de Pfizer și aflată pe rolul Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles.

Urmărește-ne și pe Google News

Primul termen de judecată este stabilit pentru data de 20 februarie.

DOCUMENT După nereguli descoperite, Guvernul interzice vânzarea locuințelor ANL închiriate tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate. Chirii minime CITEȘTE ȘI DOCUMENT După nereguli descoperite, Guvernul interzice vânzarea locuințelor ANL închiriate tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate. Chirii minime

Reprezentanți ai companiilor Pfizer și BioNTech au anunțat recent că au dat România în judecată pentru că ar fi încălcat contractul semnat în mai 2021 pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID-19.

România este a treia țară europeană dată în judecată de Pfizer, după Ungaria și Polonia.

Anterior, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declarase că la preluarea mandatului a găsit un agajament al fostului Guvern Cîțu de a cumpăra 39 de milioane de doze de vaccin de la compania Pfizer, în valoare de aproape 800 de milioane de euro. Ministrul arăta că în mandatul său au fost vândute 7,5 milioane de doze de vaccin în valoare de 150 milioane euro, iar pentru restul dozelor contractate se negociază o înțelegere amiabilă cu Comisia Europeană, pentru protejarea resurselor publice.

În România, procurorii au declanșat urmărirea penală împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a doi foști miniștri ai Sănătății, susținând că aceștia au achiziționat prea multe vaccinuri COVID-19 și au cauzat astfel statului daune de peste 1 miliard de euro.

România ar trebui, teoretic, doar de la Pfizer să mai achiziționeze 27-28 milioane de doze de vaccin.

DECIZIE Guvernul a prelungit cu două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. LISTA nouă CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a prelungit cu două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. LISTA nouă

În contextul procesului intentat de compania Pfizer României, primul ministru Marcel Ciolacu declara că este o ocazie „să aflăm adevărul”. Cioalcu a arătat că PSD nu are legătură cu achiziția de vaccinuri și nici de măști neconforme. „Aș vrea să aud și eu explicațiile, de ce am cumpărat vaccinuri de asemenea sume.”

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila afirmă că notificarea Pfizer de chemare în fața instanței la Bruxelles pentru vaccinurile anti-COVID a fost primită prin poștă și că este o situație care nu este neașteptată, având în vedere că același lucru s-a întâmplat și în cazul altor două state UE, Polonia și Ungaria.

Ministrul a declarat că au fost contractate cantități enorme de vaccin anti-COVID pe care România nu le folosea, situație care nu putea fi acceptată și care nu era nici morală, în acest context precizând că România ar mai fi trebuit să comande și să primească 28 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer.

Fostul premier Florin Cîțu, a declarat referitor la faptul că România a comandat 90 de milioane de vaccinuri anti-Covid, deși au fost folosite puține, că toate țările au avut mai multe doze, adăugând că în 2022 Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila au cumpărat 40 de milioane de doze. El a mai explicat că ar fi putut fi folosite toate, dar că după ce purtarea măștii de protecție nu a mai fost obligatorie, nu s-au mai vaccinat mulți oameni.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
vaccinuri
pfizer
instanță
proces