Guvernul a aprobat, în ședința de luni, indicatorii tehnico-economici pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Craiova, după cum a anunțat la Profit Health.forum reprezentantul ministerului de resort. În schimb, cererea de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj-Napoca nu a fost încă trimisă Comisiei Europene, deși autoritățile promiseseră acest lucru.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.
De ce este important: Profit.ro a anunțat, la finele anului trecut, în premieră, că finanțarea din fonduri europene a construcției celor trei spitale regionale la Iași, Cluj-Napoca și Craiova, pentru care România a semnat un contract de consiliere cu Banca Europeană de Investiții (BEI), va fi amânată pentru următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene, respectiv 2021-2027, indică un document oficial al Ministerului Sănătății. Fostul ministru de resort, Florian Bodog, dădea asigurări că Bruxelles-ul va aloca banii necesari construcției din 2018, dar apoi Guvernul s-a lansat în alte proiecte de spitale, finanțate însă în regim de parteneriat public-privat.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Cristian Grasu a anunțat, săptămâna trecută, la Profit Health.forum că Guvernul va depune în această săptămâna, la Bruxelles, cererea de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj-Napoca, iar, în funcție de câte ședințe va mai avea actualul Executiv, va fi aprobată și hotărârea cu indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional Craiova.
”Săptămâna viitoare se va depune și cererea de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj și, în funcție de câte ședințe de guvern vor mai fi organizate, va fi aprobată și hotărârea cu indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional Craiova, va ieși săptămâna aceasta sau cea viitoare. Cred că în maximum 30 de zile vom avea o aprobare și se va semna un contract de finanțare pentru Craiova”, a spus, săptămâna trecută, secretarul de stat Cristian Grasu, care a amintit că solicitarea de finanțare pentru Spitalul Regional Iași a fost transmisă deja Comisiei Europene.
CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat noua procedură pentru rezidențiat. Concursul poate fi organizat doar de Ministerul SănătățiiPremierul Dăncilă a anunțat, în ceea ce ar putea fi ultima ședință a cabinetului său, că Executivul aprobă indicatorii tehnico-economici pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Craiova, după ce, în luna mai, au fost aprobați indicatorii pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, iar în septembrie, pentru cel de la Cluj-Napoca.
Spitalul din Craiova va avea și un heliport, fiind o investiție estimată la 2,8 miliarde lei, cu 807 paturi, inclusiv un centru combinat pentru mamă și copil și un centru de tratament pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.
Spitalul de la Iași este însă singurul pentru care a fost depusă a fost încărcată aplicația pentru finanțarea europeană, iar în paralel a început procedura de achiziție publică pentru proiectarea și elaborarea proiectului tehnic.
Pentrul Spitalul Regional de Urgență Cluj-Napoca, Dăncilă a precizat că Guvernul doar a pregătit aplicația de finanțare ”astfel încât să poată fi transmisă în cel mai scurt timp”.
Tot luni, Executivul a aprobat studiul de fundamentare pentru construirea unei bănci de sânge, plasma umană și celule stem. Proiectul va fi realizat în parteneriat public - privat, în care Ministerul Sănătății, prin Compania Națională Unifarm, va fibeneficiar al proiectului, după finalizarea contractului.