Expert: Noua subvariantă de coronavirus XBB.1.5, dominantă în Europa în câteva săptămâni

Expert: Noua subvariantă de coronavirus XBB.1.5, dominantă în Europa în câteva săptămâni
scris 7 ian 2023

Noua subvariantă de coronavirus XBB.1.5 s-ar putea răspândi pe scară largă în Europa în următoarele săptămâni, afirmă un expert german.

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, tulpina XBB.1.5 este responsabilă pentru aproape jumătate din numărul total de noi infectări de pe teritoriul SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO ANPC retrage de la consum 2,8 tone de carne, din restaurante bucureștene. Șeful ANPC: Probabil, firme olandeze aduc carne refrigerată din America de Sud, o congelează cu lunile și o vând în România CITEȘTE ȘI VIDEO ANPC retrage de la consum 2,8 tone de carne, din restaurante bucureștene. Șeful ANPC: Probabil, firme olandeze aduc carne refrigerată din America de Sud, o congelează cu lunile și o vând în România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

''Se poate prognoza cu oarecare certitudine că această variantă va deveni variata dominantă și în țara noastră'', a afirmat epidemiologul german Hajo Zeeb, din cadrul Institutului Leibniz pentru Cercetare în domeniul prevenției și epidemiologie din Bremen, potrivit Agerpres.

''XBB.1.5 întâmpină o revenire a unei slabe imunități la persoane care s-au vaccinat sau au fost infectate cu ceva vreme în urmă'', a spus Zeeb.

''Mai întâi în SUA, după care și aici, în Germania'', a mai spus expertul.

Cu toate acestea, a mai spus el, numărul cazurilor înregistrate de XBB.1.5 în Germania este în prezent în continuare foarte scăzut.

''Nu e nevoie să ne gândim încă la noi măsuri''.

Netflix a dat undă verde celui de-al doilea sezon al serialului Wednesday, filmat în România CITEȘTE ȘI Netflix a dat undă verde celui de-al doilea sezon al serialului Wednesday, filmat în România

O subvariantă Omicron, denumită XBB.1.5, stârnește îngrijorare în rândul oamenilor de știință după răspândirea ei rapidă în Statele Unite în luna decembrie.

Ce este subvarianta XBB.1.5 și cum se comportă ea?

Maria van Kerkhove, epidemiolog șef în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a spus că XBB.1.5 este cea mai transmisibilă subvariantă Omicron dintre toate cele care au fost detectate până în prezent. Ea se răspândește cu rapiditate datorită mutațiilor pe care le conține și care îi permit virusului SARS-CoV-2 să adere la suprafața celulelor umane și să se înmulțească cu ușurință.

"Suntem îngrijorați de cât de transmisibilă este ea", a spus Maria van Kerkhove într-o conferință de presă organizată miercuri.

XBB și XBB.1.5 reprezintă împreună, conform estimărilor, 44,1% din totalul cazurilor de COVID-19 detectate în Statele Unite în săptămâna care s-a încheiat pe 1 ianuarie, în creștere față de procentul de 25,9% înregistrat în săptămâna precedentă, potrivit datelor publicate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDD). Această subvariantă a fost detectată în 28 de țări la nivel mondial, a anunțat OMS.

XBB.1.5 este o altă descendentă a Omicron, cea mai contagioasă variantă a virusului care cauzează COVID-19 și care este dominantă în prezent pe plan global. XBB.1.5 este o tulpină a XBB, subvarianta care a fost detectată pentru prima dată în octombrie și care reprezintă ea însăși o combinație între alte două subvariante Omicron.

Apple ar fi renunțat la un nou iPhone SE CITEȘTE ȘI Apple ar fi renunțat la un nou iPhone SE

Cât de periculoasă este XBB.1.5?

OMS a anunțat că nu deține pentru momente date despre severitatea acestei subvariante și că nu deține nici un tablou clinic despre impactul său. Deocamdată nu există indicii că severitatea s-a modificat, însă transmisibilitatea crescută reprezintă întotdeauna un motiv de îngrijorare.

"Ne așteptăm într-adevăr la valuri viitoare de infectări în întreaga lume, însă asta nu înseamnă că ele se vor traduce prin viitoare valuri de decese, întrucât contramăsurile noastre continuă să funcționeze", a declarat Maria van Kerkhove, referindu-se la vaccinurile și tratamentele anti-COVID-19.

Ea a mai spus că OMS nu poate să atribuie în prezent creșterea numărului de spitalizări în nord-estul Statelor Unite acestei subvariante virale, deoarece multe alte virusuri respiratorii se află și ele în circulație.

Medicii virusologi consideră că apariția unei noi subvariante nu înseamnă neapărat o nouă criză sanitară în cadrul actualei pandemii. Noi variante sunt așteptate să apară, pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 continuă să se răspândească.

XBB.1.5 se va răspândi cel mai probabil la nivel global, dar nu este clar deocamdată dacă ea va cauza propriul val de infectări în lumea întreagă. Vaccinurile actuale continuă să ofere protecție împotriva formelor severe de boală, spitalizărilor și deceselor asociate COVID-19, afirmă experții în sănătate.

"Nu există niciun motiv să credem că XBB.1.5 este mai îngrijorătoare decât altă variantă care a apărut și a dispărut în peisajul mereu schimbător al mutațiilor suferite de virusul care provoacă COVID-19", a declarat profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group.

VIDEO Cel mai ascultat cântec din istoria Spotify CITEȘTE ȘI VIDEO Cel mai ascultat cântec din istoria Spotify

Ce face OMS în această privință?

Grupul tehnic de consilieri în evoluția virusurilor din cadrul OMS realizează în această perioadă o analiză de risc ce vizează această subvariantă. Maria van Kerkhove a declarat miercuri că speră într-o publicare a rezultatelor analizei în zilele următoare.

OMS a mai spus că monitorizează cu atenție orice posibile schimbări în severitatea acestei subvariante cu ajutorul studiilor de laborator și al datelor medicale obținute în condiții reale la nivel mondial. 

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
xbb.1.5
europa
dominanta