Fondul de investiții Mid Europa Partners, unul dintre cei mai mari investitori financiari din România, a reluat demersurile de vânzare a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria, iar primii veniți să discute acum achiziția, înainte de organizarea unei licitații, sunt turcii de la Acibadem, potrivit surselor Profit.ro. Grupul Acibadem, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din Turcia, a fost interesat în mai multe rânduri să cumpere Regina Maria.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Mid Europa Partners vrea să vândă acum compania de sănătate la peste un miliard de euro, într-o nouă tranzacție care ar putea depăși acest prag, după vânzarea Profi.
La finele anului 2022, într-o tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro, un alt mare operator medical turc a cumpărat spitalul de oncologie Monza - VEZI AICI
Mid Europa Partners a mai încercat să vândă Regina Maria și în 2019, însă atunci, cum a anunțat Profit.ro, negocierile cu ultimii investitori rămași în cursă – fondul chinez de investiții Sino CEEF și divizia de sănătate Humanitas a grupului italian Techint – nu s-au finalizat în condiții acceptabile pentru Mid Europa, motiv pentru care s-a renunțat la vânzare.
Acum, rețeaua privată de sănătate a fost scoasă din nou la vânzare și sunt, potențial, mai mulți investitori. Primii care au venit să discute achiziția, înainte de a fi organizată o licitație, sunt turcii de la Acibadem. O listă scurtă a investitorilor interesați de Regina Maria este de așteptat să fie definitivată în toamna acestui an, spun sursele Profit.ro.
Grupul Acibadem a mai negociat și în trecut cu Mid Europa Partners achiziția rețelei Regina Maria, însă fără rezultat, turcii fiind finaliști și în cursa din 2015, când Mid Europa Partners a preluat Regina Maria.
Foto Regina Maria
Acibadem este prezent astăzi în România doar prin intermediul a 5 birouri partenere, prin care pacienții pot ajunge în spitalele sale din Turcia. Pacienții din România merg la spitalele Acibadem în special pentru tratamente oncologice și Fertilizare in Vitro (FIV).
Foto Acibadem
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Mid Europa Partners nu au dorit să comenteze informațiile.
Mid Europa Partners a preluat, în 2015, 100% din acțiunile Centrului Medical Unirea (CMU), care opera rețeaua privată de sănătate Regina Maria, pentru circa 150 milioane euro. 80% din acțiuni au fost cumpărate de la un alt fond de investiții, Advent, și 20% de la medicul Wargha Enayati, fondatorul CMU.
Tranzacția a fost finanțată atunci parțial și printr-un credit de 75 milioane de euro, acordat de un consorțiu de bănci condus de Erste Group Bank (agent de facilitate și aranjor), din care au mai făcut parte Raiffeisen Bank SA și UniCredit Bank Austria AG (aranjori), precum și BCR (agent de garanție în tranzacția de de finanțare). 55 milioane de euro din total au fost destinați finanțării parțiale a achiziției pachetului de acțiuni, 5 milioane de euro finanțării capitalului de lucru și scopurilor corporative generale ale fondului de investiții și grupului CMU, iar o facilitate CAPEX de 15 milioane de euro pentru finanțarea achizițiilor și cheltuielilor de capital.
Foto Acibadem
Momentul în care Mid Europa va vinde Regina Maria va fi și cel în care trebuie restituit principalul rămas din creditul Erste, din suma ce va fi încasată la vânzare.
Până la nivelul anului 2023, Regina Maria a investit peste 250 de milioane de euro, realizând 35 de achiziții și construind 25 de facilități medicale de la zero, plus modernizarea și extinderea sediilor existente.
În 2019, Regina Maria a deschis un spital construit de la zero în Cluj, în urma unei investiții de 15 milioane de euro, iar în 2023 a intrat pe piața serviciilor stomatologice prin achiziția celei mai mari rețele independente de stomatologie din țară, Dr. Leahu.
CITEȘTE ȘI Novartis - O nouă tranzacție, de 1 miliard dolari, în tratament de ultimă generație pentru cancerÎn cei aproape 9 ani de la achiziție, rețeaua Regina Maria a crescut de la 3 la 8 spitale, de la 19 la 53 de policlinici, de la 9 la 37 de laboratoare și de la 4 la 27 de centre de imagistică. De asemenea s-a extins în regiune, prin achiziția furnizorului sârb de servicii medicale MediGroup.
Încercarea anterioară de vânzare a Regina Maria, începută în primăvara anului 2019, a fost încredințată bănci de investiții Rotshchild, consultant tradițional al Mid Europa Partners, inclusiv în tranzacția de preluare a rețelei de sănătate românești în 2015, și firmei de audit și conultanță EY.
CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru un nou drum de mare viteză Atunci, până în faza de oferte neangajante și-au manifestat interesul mai mulți investitori internaționali, atât din zona fondurilor de investiții, cât și a serviciilor de sănătate. Ultimii rămași în cursă către finalul anului 2019 au fost divizia de sănătate Humanitas a grupului italian Techint și, ulterior, fondul chinez de investiții Sino CEEF.
Pentru italieni, achiziția Regina Maria ar fi fost prima extindere în afara țării de origine a serviciilor de sănătate, o nișă dezvoltată mai recent, prin câteva spitale private și institute de cercetare, în cadrul conglomeratului industrial Techint. Acesta este prezent în România în siderurgie, prin compania Tenaris, care deține producătorul de țevi Silcotub de la Zalău, dar și o oțelărie în vechea platformă a combinatului Siderca Călărași, o fabrică de prăjini de pompare la Câmpina și un centru de service la Ploiești.
Fondul de investiții chinez Sino CEEF, creat în 2016 cu scopul declarat de a se concentra pe regiunea Europei Centrale și de Est, nu are deocamdată niciun plasament major în România sau în regiune.
În prezent, Rețeaua Regina Maria are peste 8.100 de angajați și colaboratori în centrele proprii din București și din țară, locații prin intermediul cărora oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 5,8 milioane de pacienți.
Cifra de afaceri a rețelei în 2022 a fost de 325 de milioane de euro, iar bugetul de investiții, de 38 de milioane de euro.
Mid Europa Partners, unul dintre cei mai mari investitori financiari din România, așteaptă și finalizarea celei mai mari tranzacții încheiate vreodată pe sectorul de retail din România, adică vânzarea rețelei Profi către Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, pentru 1,3 miliarde euro.
În cei 25 de ani de la înființare, Mid Europa Partners a gestionat fonduri cu valoare de 6,2 miliarde euro și a realizat peste 260 de achiziții în 18 țări.