Cercetătorii din Israel au izolat într-un laborator de cercetări biologice un anticorp ce deține un rol cheie în lupta împotriva noului coronavirus, a anunțat ministrul Apărării, care consideră că această reușită reprezintă o descoperire importantă în cadrul eforturilor depuse în vederea dezvoltării unui tratament împotriva pandemiei de COVID-19, informează Reuters.
"Anticorpul monoclonal de neutralizare" dezvoltat de Institutul Israelian pentru Cercetări Biologice (IIBR) "poate să neutralizeze boala cauzată de noul coronavirus în organismele purtătorilor", a declarat ministrul israelian al Apărării, Naftali Bennett, într-un comunicat.
CITEȘTE ȘI Patru probleme de politică publică ce pot stimula eforturile lumii de a proteja și restaura ecosistemele naturaleComunicatul precizează că Naftali Bennett a vizitat luni sediul IIBR, unde a fost informat despre "o descoperire importantă pentru găsirea unui antidot împotriva noului coronavirus", scrie Agerpres.
Potrivit comunicatului, directorul IIBR, Shmuel Shapira, a spus că formula anticorpului specific a fost deja brevetată, iar autoritățile israeliene se află în prezent în căutarea unei companii internaționale care să producă tratamentul la scală industrială.
IIBR coordonează eforturile depuse de Israel pentru dezvoltarea unui tratament sau a unui vaccin împotriva SARS-CoV-2, mizând inclusiv pe testarea probelor sangvine prelevate de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus.
Anticorpii din astfel de probe sangvine - proteine ale sistemului imunitar care reprezintă reziduuri rămase după depășirea cu succes a infectării cu noul coronavirus - sunt considerate de majoritatea cercetătorilor drept un element-cheie pentru dezvoltarea unui posibil tratament.
Anticorpul izolat în laboratoarele IIBR este monoclonal, ceea ce înseamnă că derivă dintr-o singură celulă însănătoșită, și deține, din acest motiv, o valoare potențială mult mai mare pentru dezvoltarea unui tratament.
Cercetătorii din alte laboratoare ale lumii au dezvoltat tratamente împotriva coronavirusului pe bază de anticorpi care sunt policlonali, derivați din două sau mai multe celule cu origini diferite, precizează revista Science Direct în numărul său din luna mai.