Consiliul Concurenței a declanșat două investigații privind un posibil abuz de pozitie dominantă al companiei farmaceutice Roche Romania, subsidiara grupului farmaceutic elvețian Roche, pe piața anumitor produse oncologice din România.
Una dintre investigații vizează un posibil comportament anticoncurențial ce constă în practicarea de către Roche România, în relație cu un distribuitor al său, a unor prețuri cu ridicata mai mari decât prețurile oferite, în contextul unor proceduri de licitație privind aprovizionarea cu medicamente a spitalelor.
Cea de a doua investigație se referă la acte și fapte ale Roche Romania care au ca posibil efect excluderea de pe piață a variantei generice (mai ieftine) a unui medicamentului inovativ Tarceva. Tarceva este un medicament produs de Roche, care conține substanța activă Erlotinibum și este utilizat în tratamentul cancerului. Tarceva este inclus în Lista medicamentelor decontate.
CITEȘTE ȘI Lanțul american de farmacii CVS Health vrea să cumpere compania de asigurări medicale Aetna, pentru 68 de miliarde de dolariMedicamentul inovativ este un medicament protejat de brevet când este lansat pe piață.
Medicamentul generic conține aceeași substanță activă, în aceeași cantitate ca și medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.
În urma anchetei sectoriale pe piața farmaceutică, finalizată în acest an, Consiliul Concurenței a constatat că medicamentelele generice, deși mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reușesc să acapareze o cotă de piață semnificativă.
În cadrul studiului, Autoritatea de concurență a analizat activitățile de marketing și promovare realizate în conexiune cu vânzarea de medicamente și a constatat o posibilă corelare între activitățile de marketing realizate de companiile de medicamente inovative și gradul redus de penetrare al medicamentelor generice. Astfel, deși prescrierea medicamentelor se realizează pe substanță activă și, doar în situații excepționale, justificate, pe denumire comercială, 57% dintre pacienți solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandărilor medicului, recomandări venite ca urmare a promovărilor intense realizate de producătorii de medicamente inovative.
În cadrul investigațiilor s-au efectuat inspecții inopinate la sediul companiei Roche Romania, iar documentele ridicate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice.
Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practice anticoncurențiale analizate. Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.
Fondată în 1896, compania elvețiană Roche este unul din pionerii globali ai industriei farmaceutice și de diagnostic, pentru medicamente în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecțioase, oftalmologiei și afecțiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul in vitro și în diagnosticul histologic al cancerului, cu afaceri de 50,6 miliarde franci elvețieni (47,5 miliarde euro) anul trecut.
Roche România este prezentă pe piața românească încă din perioada interbelică și și-a redeschis reprezentanța locală în 1992. În anul 2005, grupul Roche a înființat societatea comercială Roche Romania SRL care a preluat activitatea reprezentanței din București.
Potrivit celor mai recente date Cegedim, în intervalul iulie 2015 – iunie 2016, Roche ocupa locul șapte pe piața farmaceutică românească, cu vânzări de 493 milioane lei și o cotă de 4,1%.