Comitetul de coordonare a vaccinării: A început administrarea vaccinului Moderna la nivel național

Comitetul de coordonare a vaccinării: A început administrarea vaccinului Moderna la nivel național
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 feb 2021

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunță că joi a început administrarea vaccinului Moderna la nivel național, iar persoanele programate să primească prima doză până în 16 februarie vor fi imunizate cu acest tip de ser și vor face rapelul la 28 de zile.

"Persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna și vor efectua rapelul la 28 de zile, în conformitate cu indicațiile producătorului acestui tip de vaccin. După realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei și tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), de unde platforma preia informațiile pentru generarea unei noi recipise în funcție de tipul vaccinului", a transmis CNCAV.

Conform sursei citate, rapelul se administrează potrivit indicațiilor producătorului, în funcție de tipul vaccinului, la 21 de zile pentru Pfizer și la 28 de zile pentru Moderna. Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă recipisă pentru rapel și va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Patronat: Statul român nu a comandat nicio mască de protecție de la firmele românești. Le exportăm în Germania, Franța, Italia CITEȘTE ȘI Patronat: Statul român nu a comandat nicio mască de protecție de la firmele românești. Le exportăm în Germania, Franța, Italia

"Menționăm faptul că ambele vaccinuri, BioNTech Pfizer și Moderna, utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu", a explicat CNCAV.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
comitetul de coordonare a vaccinării
moderna