Comisia Europeană propune interzicerea vânzării produselor din tutun încălzit aromatizat în UE, pe modelul utilizat anterior pentru țigaretele clasice cu arome, cu argumentul că măsura ar reduce atractivitatea produselor din tutun încălzit, în special în rândul tinerilor.
“Această propunere vine ca răspuns la creșterea semnificativă a volumelor de produse din tutun încălzit vândute în UE. Un raport recent al Comisiei a arătat o creștere cu 10% a volumului de vânzări de produse din tutun încălzit în cinci state membre, iar în ansamblu, în UE, produsele din tutun încălzit au depășit 2,5% din totalul vânzărilor de produse din tutun”, potrivit unui comunicat al Executivului UE.
În cadrul noii propuneri, produsele din tutun încălzit nu vor mai fi exceptate de la interdicțiile stabilite prin Directiva 2014/40/UE privind introducerea pe piață a produselor din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor sau care au anumite caracteristici tehnice, urmând să se supună acelorași condiții ca și țigaretele, tutunul de rulat, tutunul de pipă, trabucurile, țigările de foi, țigaretele electronice și produsele din plante pentru fumat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, propunerea de modificare a Directivei 2014/40 elimină posibilitatea statelor membre de a acorda, în cazul produselor din tutun încălzit, exceptări de la cerințele de etichetare stabilite pentru celelalte categorii de produse pentru fumat, inclusiv în ceea ce privește avertismentele de sănătate.
"Prin retragerea de pe piață a tutunului încălzit aromatizat, facem încă un pas spre realizarea viziunii noastre în cadrul Planului european de învingere a cancerului de a crea o "Generație fără tutun", cu mai puțin de 5% din populație consumând tutun până în 2040. Având în vedere că nouă din zece cancere pulmonare sunt cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai puțin atractiv posibil pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și a salva vieți”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate și siguranță alimentară.
Propunerea va fi supusă acum unei perioade de examinare de către Consiliu și Parlamentul European și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial.
Statele membre vor avea la dispoziție opt luni pentru a transpune directiva în legislația lor națională, iar după cele trei luni suplimentare de tranziție, dispozițiile vor începe să se aplice.