Cele mai comune efecte secundare după vaccinarea anti-Covid cu doza 3 „booster”. Avertismentul medicilor

Cele mai comune efecte secundare după vaccinarea anti-Covid cu doza 3 „booster”. Avertismentul medicilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2021

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a prezentat lista celor mai întâlnite efecte secundare în urma vaccinării cu doza „booster” a vaccinurilor anti-Covid dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson, anunță Insider.

Ce vor face autoritățile și care este planul strategic pentru salvarea vieții românilor în contextul pandemic actual sunt teme care vor fi anunțate la Videoconferința Profit Health.forum - Sistemul sanitar, între pandemie și criza economică. Unde este pacientul? Ediția a IX-a 

Videoconferința, organizată cu sprijinul Bristol Myers Squibb și Nordis Group, programată pentru 9 decembrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

DETALII AICI 

Dacă decizi să te vaccinezi cu a treia doză (sau a doua în cazul vaccinului Johnson & Johnson), fii pregătit să iei lucrurile ușor a doua zi. Efectele secundare ușoare încep să se manifeste de regulă la câteva zile după vaccinare și durează de regulă o zi sau două așa că e bine să fii pregătit să te odihnești, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
PROFIT NEWS TV Ministrul Mediului explică interzicerea centralelor termice CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Mediului explică interzicerea centralelor termice

Autoritățile americane au administrat deja peste 36 de milioane de doze „booster”.

Baza de date VAERS a guvernului federal, un sistem de autoraportare a efectelor secundare de după vaccinare arată că majoritatea problemelor de care s-au plâns oamenii au fost durerile de cap, oboseala și febra.

Cele mai comune 5 efecte secundare după vaccinarea cu doza booster sunt:

1. Dureri de cap
2. Febră
3. Oboseală
4. Dureri
5. Frisoane

Până acum cele 11.000 de persoane care au raportat voluntar efecte secundare în urma suprarapelului, înregistrându-le în baza de date, tind să fie mai în vârstă (46% împliniseră vârsta de 65 de ani) și majoritatea sunt femei (67%).

Simptomele raportate de acestea reflectă ceea ce alte studii au arătat în mare deja cu privire la persoanele de toate vârstele și ambele sexe care s-au vaccinat anti-Covid cu doza booster și complementează o altă bază de date alcătuită în SUA pe baza mesajelor text trimise de cei care au primit doza 3.

Această bază de date numită v-safe a colectat informații privind efectele secundare raportate deja de peste 725.000 de persoane din Statele Unite care s-au vaccinat cu doza booster a unui vaccin anti-Covid.

În general persoanele care au ales un vaccin ARNm (Pfizer, Moderna) pentru doza booster au raportat efecte secundare mai ușoare decât după a doua.

Cel mai comun simptom, indiferent de vaccinul ales, a fost durerea la locul injecției.

Acesta a fost de fapt atât de comun încât majoritatea persoanelor care și-au înregistrat simptomele în baza de date VAERS s-au gândit să nici nu îl mai menționeze, motiv pentru care nu apare printre primele 5.

Mai puțin de 10% din cei care și-au înregistrat simptomele în baza de date mai mare v-safe au declarat că nu au putut lucra după ce s-au vaccinat cu doza booster.

Cei care nu s-au simțit capabili să meargă la muncă sau la școală au avut tendința de a fi din grupul care a ales vaccinul anti-Covid al Moderna pentru a treia doză după ce la primele două s-au vaccinat cu Pfizer.

Experții afirmă că acest lucru nu era de neașteptat întrucât vaccinul Moderna are o doză mai mare care tinde să producă efecte secundare mai puternice care ar putea fi corelate și cu un răspuns imunitar mai puternic.

De altfel autoritățile din România au anunțat la sfârșitul lunii octombrie că doza 3 a vaccinului dezvoltat de Moderna va fi înjumătățită.

Avertismentul medicilor pentru lunile de iarnă

Deși este mai important ca adulții în vârstă să se vaccineze cu doza booster, medicii și experții în sănătate publică subliniază că odată cu venirea sezonului rece și apropierea sărbătorilor de iarnă este important ca toți adulții să se imunizeze cu această doză.

S-ar putea ca protecția imunitară suplimentară oferită de dozele booster să nu fie permanentă sau perfectă fără o acoperire vaccinală mai mare însă întărirea sistemului imunitar în fața COVID-19 în timpul lunilor de iarnă, când oamenii se adună între 4 pereți, este crucială la nivel comunitar.

La nivel individual, vaccinarea cu doza booster ar putea de asemenea oferi o formă de protecție mai puternică și de durată împotriva infecțiilor cu coronavirusul.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccinare
doza 3