Bruxelles-ul ordonă multinaționalei americane Illumina să desfacă achiziția Grail, finalizată în pofida interdicției Comisiei

Bruxelles-ul ordonă multinaționalei americane Illumina să desfacă achiziția Grail, finalizată în pofida interdicției Comisiei
scris 12 oct 2023

Comisia Europeană a ordonat companiei americane de biotehnologie Illumina să anuleze tranzacția de 8 miliarde de dolari prin care și-a preluat fosta subsidiară Grail, furnizoare de teste pentru detectarea cancerului, achiziție pe care a finalizat-o în pofida unor decizii de interzicere emise de autoritățile antitrust din Europa și SUA.

La 6 septembrie 2022, Comisia a interzis achiziția Grail de către Illumina, din cauza preocupărilor legate de faptul că fuziunea ar fi înăbușit inovarea și ar fi redus posibilitățile de alegere pe piața emergentă a testelor de sânge pentru detectarea precoce a cancerului. O decizie similară a fost anunțată anterior de Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din SUA.

Urmărește-ne și pe Google News

Illumina și Grail au finalizat în mod ilegal fuziunea în timpul unei investigații aprofundate a Comisiei Europene, încălcând astfel normele UE privind controlul fuziunilor, arată Comisia.

AGISTA a finalizat achiziția a peste 30% din acțiunile rețelei de clinici medicale Centrokinetic CITEȘTE ȘI AGISTA a finalizat achiziția a peste 30% din acțiunile rețelei de clinici medicale Centrokinetic

În iulie anul acesta, Comisia a amendat ambele companii cu o sumă totală de 432 milioane de euro, pentru că au pus în aplicare proiectul de fuziune înainte de aprobarea Comisiei.

Prin decizia anunțată acum, Comisia a adoptat măsuri reparatorii, care impun Illumina să cesioneze Grail și să restabilească situația existentă înainte de finalizarea achiziției.

Grail este o companie desprinsă din Illumina în 2016, specializată în dezvoltarea de teste de sânge pentru depistarea cancerului, bazate pe instrumente de secvențiere genomică și știință a datelor. Produsul său emblematic este „Galleri”, un test de depistare precoce a aproximativ 50 de tipuri de cancer la pacienții asimptomatici dintr-o probă de sânge.

Grail a atras finanțări de circa 2 miliarde de dolari de la investitori, printre care Jeff Bezos și Bill Gates, înaintea unei oferte publice inițiale programate în septembrie 2020, operațiune la care a renunțat după ce Illumina a oferit 8 miliarde de dolari în numerar pentru achiziția companiei.

Illumina trebuie acum să prezinte “un plan concret de cesiune” pentru Grail, plan ce trebuie aprobat de Comisie, potrivit Executivului UE.

“Illumina poate alege metodele adecvate de cesionare (de exemplu, prin intermediul unei vânzări comerciale, sau al unei tranzacții pe piața de capital)”, transmite Comisia, care precizează că orice tranzacție trebuie să respecte o serie de condiții.

Percheziții la Ministerul Sănătății CITEȘTE ȘI Percheziții la Ministerul Sănătății

Comisia subliniază că măsurile de dezinvestire trebuie să fie puse în aplicare în conformitate cu următoarele principii:

În primul rând, dizolvarea tranzacției trebuie să restabilească independența Grail față de Illumina la același nivel de care Grail se bucura înainte de achiziție. Restabilirea independenței Grail va elimina prejudiciul adus concurenței care rezultă din capacitatea și motivația Illumina de a întârzia sau de a dezavantaja rivalii Grail.

În al doilea rând, Grail trebuie să fie la fel de viabilă și de competitivă după cesiune ca înainte de achiziționarea sa de către Illumina. Acest lucru va asigura că cursa pentru inovare dintre Grail și rivalii săi poate continua în condiții similare cu cele existente înainte de tranzacție.

În cele din urmă, cesiunea trebuie să poată fi executată în termene stricte și cu suficientă certitudine, astfel încât situația de dinaintea tranzacției să poată fi restabilită în timp util.

În cazul nerespectării măsurilor reparatorii, Comisia poate impune penalități cu titlu cominatoriu de până la 5% din cifra de afaceri totală medie zilnică a companiei, în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul UE privind concentrările economice (EUMR). În plus, companiile care nu respectă măsurile reparatorii pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală la nivel mondial, în conformitate cu articolul 14 din EUMR.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
illumina
grail
illumina achizitie grail
comisia europeana
amenda illumina
interzicere achizitie
teste sange depistarea cancerului