Grupul farmaceutic AstraZeneca și-a revizuit, la 30 de milioane, estimările privind numărul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra Uniunii Europene în primul trimestru al acestui an, adică o treime dintre obligațiile sale contractuale și o reducere de 25% față de promisiunile pe care le-a făcut luna trecută, arată un document consultat de Reuters.
Această reducere reprezintă o nouă lovitură dată planurilor de vaccinare ale UE, care au fost afectate de întârzieri repetate în aprovizionarea cu vaccinuri și progrese lente ale campaniilor de vaccinare în unele state, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În documentul consultat de Reuters, care este datat 10 martie și a fost comunicat și oficialilor UE, grupul britanico-suedez susține că în prezent se așteaptă să livreze doar 30,1 milioane de doze până la finele lunii martie și alte 20 de milioane în aprilie.
Comparativ, în data de 25 februarie anul curent șeful de la AstraZeneca, Pascal Soriot, declara în Parlamentul European că firma va încerca să livreze 40 de milioane de doze până la finele lunii martie.
În același document consultat de Reuters se arată însă că încă de la finele lunii februarie AstraZeneca estima că va putea livra doar 34 milioane de doze de vaccin către UE în perioada ianuarie-martie 2021, cu mult sub ținta de 90 de milioane de doze prevăzută în contractul semnat cu Bruxelles-ul.
O sursă din apropierea acestui dosar a spus că îmbunătățirea livrărilor, pe care AstraZeneca miza în primul trimestru al acestui an, nu s-a materializat din cauza dificultăților întâmpinate în transferul vaccinurilor de-a lungul lanțurilor globale de aprovizionare.
Washingtonul a informat Uniunea Europeană că nu ar trebui să se aștepte să primească prea curând vaccinuri AstraZeneca produse în SUA, au declarat joi două surse europene. Grupul farmaceutic miza tocmai pe faptul că va putea aproviziona UE cu vaccinuri produse în SUA.
"Văd eforturi, dar nu cele mai bune eforturi. Nu este de ajuns pentru ca AstraZeneca să își îndeplinească obligațiile pentru primul trimestru", a subliniat comisarul european Thierry Breton într-un mesaj publicat joi seara pe Twitter. "A venit timpul ca boardul AstraZeneca să își exercite responsabilitate și să facă ceea ce trebuie pentru a-și îndeplini obligațiile contractuale", a adăugat Breton.
CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii anunță că stimulentul de reinserție pentru părinții care se întorc la lucru mai repede de 6 luni va fi majorat de la 650 lei la 1.500 leiÎn același document consultat de Reuters se mai arată că AstraZeneca se așteaptă să livreze UE aproximativ 20 de milioane de doze de vaccin în luna aprilie. Documentul nu include estimări pentru lunile mai și iunie.
Potrivit contractului semnat cu Bruxelles-ul, AstraZeneca s-a angajat să livreze blocului comunitar 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul aprilie-iunie 2021 și un număr total de 300 milioane de doze începând din decembrie 2020.
Separat, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ''continuarea administrării'' vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, după ce Danemarca, Islanda și Norvegia au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, iar Austria și Italia au retras temporar fiecare câte un lot din acest vaccin