Arafat: România va avea roboți pentru stingerea incendiilor

Arafat: România va avea roboți pentru stingerea incendiilor
scris 8 sep 2022

România va avea, din 2023, roboți care vor fi folosiți la stingerea incendiilor în zone periculoase, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Roboții au fost contractați deja, din fonduri europene, și urmează să fie folosiți din primul trimestru al anului viitor, ca dotări pe mașinile de pompieri.

Urmărește-ne și pe Google News

Echipamentele pot intra în clădirile în flăcări, acolo unde intervenția pompierilor este mult prea riscantă, și vor fi folosiți pentru început în zone în care funcționează fabrici de produse chimice, a spus Arafat, prezent la Oradea la Conferința Internațională de Tehnologie Medicală SSIMA RE:Imagine Healthcare, cel mai mare eveniment de profil din Europa de Est.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Coronavirus: SUA se îndreaptă spre o singură campanie de vaccinare împotriva COVID-19 în fiecare an CITEȘTE ȘI Coronavirus: SUA se îndreaptă spre o singură campanie de vaccinare împotriva COVID-19 în fiecare an

El a mai spus că noile tehnologii, precum inteligența artificială, vor putea fi folosite în serviciile de dispecerizare 112.

Până atunci, însă, România are probleme mult mai simple de rezolvat, precum stabilirea de norme pentru inginerii medicali.

Elena Ovreiu, fondator și organizator al conferinței SSIMA RE:Imagine Healthcare, a anunțat că Ministerul Sănătății nu a aprobat, cel puțin deocamdată, un proiect pe care l-a propus privind stabilirea unor standarde de facility management pentru spitale, respectiv pregătirea personalului tehnic care să se asigure că imobilele funcționează în condiții de securitate.

Coronavirus: Noi variante virale ar putea să apară în această iarnă, avertizează EMA CITEȘTE ȘI Coronavirus: Noi variante virale ar putea să apară în această iarnă, avertizează EMA

“Planul nostru era să avem o echipă de 10 ingineri, oameni tehnici care să fie pregătiți o jumătate de an în Israel. Avem susținerea Societății de Anestezie și Terapie Intensivă din România, care a înțeles nevoia de a avea oameni tehnici în spitale, pentru că în secțiile de terapie intensivă s-au întâmplat accidente. (...) Nu există standarde, norme sau ghiduri. Se face după ureche. Fiecare face cum crede, cum simte”, a spus Ovreiu.

La conferință a participat și noul ambasador al Israelului în România, Reuven Azar, care a afirmat că va încerca să sprijine îmbunătățirea sistemului de sănătate din România, inclusiv prin implicarea companiilor cu capital israelian.

Digitalizarea spitalelor, chirurgia robotică și medicina viitorului bazată pe inteligență artificială se numără printre temele dezbătute la cea de-a VI-a ediție a conferinței, la care participă medici și profesori de la instituții precum Harvard, Oxford, John Hopkins, Stanford, Universitatea Technion din Israel, dar și miniștri, secretari de stat, șefi de spitale, reprezentanți ai mediului academic și lideri de business.

La conferință a fost lansat și un hub de inovație în medicină, în premieră în România. Proiectul BIOdyssey este susținut de Universitatea Technion Israel și Fundația Româno-Americană și include printre altele un program de antreprenoriat și mentorat similar celui derulat în Israel de către universitatea Technion, considerată una dintre cele mai bune instituții academice din lume.

BIOdyssey se adresează în special tinerilor care doresc să dezvolte o afacere în domeniul medtech și au nevoie de suport atât educațional, cât și, într-o etapă ulterioară, financiar, prin două programe pe care le va pune la dispoziția lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
roboți incendii