Ziua care va decide prețul benzinei și motorinei din perioada următoare

Ziua care va decide prețul benzinei și motorinei din perioada următoare
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 30 nov 2016

Șoferii, dar și companiile vor putea avea o imagine asupra viitoarelor costuri pe care le vor suporta cu carburanții în urma reuniunii membrilor cartelului statelor importatoare de petrol (OPEC) de astăzi de la Viena. Dacă membrii cartelului vor ajunge la un acord în ceea ce privește micșorarea producției de petrol, prețul țițeiului și implicit cel al carburanților vor urma o traiectorie ascendentă.

Dacă, în schimb, OPEC va eșua în tentativa sa de stabilizare a prețurilor, actuala supraproducție existentă pe piața petrolului va persista și va împinge cotațiile în jos.

Urmărește-ne și pe Google News

“Există 50% șanse ca OPEC să ajungă la un acord. Vom avea fie o reducere semnificativă a producției, fie nimic”, susține Amrita Sen, analist șef al Energy Aspects Ltd., citat de Bloomberg.

“Suntem optimiști. Există câteva amănunte care trebuie negociate, însă îmi place să cred că vom ajunge la un acord”, susține ministrul nigerian al petrolului Emmanuel Kachikwu.

Principalele neînțelegeri vizează raportul de putere dintre Arabia Saudită, Iran și Irak în cadrul cartelului. Iranul refuză orice reducere a producției, invocând necesitatea de a recupera terenul pierdut pe timpul sancțiunilor impuse de Occident. Teheranul și-a declarat disponibilitatea de a accepta un plafon de 3,975 milioane de barili pe zi, cu peste 200.000 de barili peste actualul nivel al producției. Arabia Saudită ar dori ca Iranul să-și plafoneze producția la nivel de 3,707 milioane de barili pe zi. Algeria, care acționează ca mediator, a propus un plafon de 3,795 milioane de barili pe zi. Ministrul iranian al petrolului, Bijan Zanganeh, s-a declarat deschis în ceea ce privește negocierile și a afirmat că în cadrul acestora s-au făcut unele propuneri interesante.

Irakul, la rândul său, nu dorește să-și micșoreze producția, susținând că are nevoie de veniturile din vânzarea petrolului pentru a finanța lupta împotriva ISIS. Bagdadul preferă să i se permită să mențină nivelul producției din octombrie, de 4.6 milioane de barili pe zi.

Principalul mediator al întâlnirii, Algeria, a propus ca cei 14 membri ai OPEC să reducă producția la 32,5 milioane de barili pe zi de la nivelul înregistrat în octombrie, de 33,6 milioane de barili pe zi.

În urma declarațiilor optimiste ale oficialilor OPEC, însă în special ale celor iranieni, petrolul s-a apreciat miercuri dimineață pe piețele internaționale.

Chiar dacă se situează la peste jumătate din nivelul înregistrat în vara anului 2014, țițeiul Brent câștigase până la ora 10:00 (ora României) peste 1,6%, ajungând la 47,14 dolari pe baril, după ce marți se depreciase cu 3,9%.

Chiar dacă va ajunge la un acord în ceea ce privește micșorarea producției, misiunea OPEC nu s-a încheiat, statele membre urmând a-și dedica eforturile convingerii celorlalți exportatori, printre care și Rusia, să accepte să-și reducă la rândul lor producția cu 600.000 de barili pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
benzina
motorina
opec
reducere productie