Volumele de motorină descărcate în porturile românești au crescut cu 22%. India - principalul furnizor. Exporturile către Ucraina s-au dublat

Volumele de motorină descărcate în porturile românești au crescut cu 22%. India - principalul furnizor. Exporturile către Ucraina s-au dublat
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 ian 2024

Volumele de motorină descărcată în porturile din România au crescut cu 22% în 2023, la aproximativ 4 milioane tone, în special ca urmare a creșterii cererii de diesel din Ucraina, al cărei principal furnizor a fost anul trecut România. Anul trecut volumul importurilor de motorină din România aproape s-a dublat, de la 812 mii tone la 1,47 milioane tone.

Livrările din România au reprezentat aproximativ un sfert din totalul importurilor de motorină ale Kievului, de 6,19 milioane de tone.

Urmărește-ne și pe Google News
Polonia vrea să copieze sistemul de licențe convenit de România cu Ucraina CITEȘTE ȘI Polonia vrea să copieze sistemul de licențe convenit de România cu Ucraina

Exporturile către Ucraina se fac din surse mai ales externe, România fiind importator net de diesel.

În terminalele din porturile românești au fost descărcate în 2023 4,01 milioane tone de motorină, în creștere cu 22% față de nivelul din anul precedent.

Principalul furnizor de motorină pentru România pe mare anul trecut a fost India, potrivit grupului de consultanță A-95, citat de presa de specialitate ucraineană. În 2023, aprovizionarea cu combustibil de la rafinăria Jamnagar a crescut de la 154 mii tone la 1,28 milioane tone, înlocuind în mare măsură importul de diesel rusesc, care în 2022 s-a ridicat la 1,8 milioane de tone.

VIDEO Ministrul Agriculturii trimite control la Casa Unirea: Situația nu este bună CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Agriculturii trimite control la Casa Unirea: Situația nu este bună

Turcia a fost al doilea furnizor de motorină descărcată în porturile românești, cu aproape un milion de tone, nivel dublu comparativ cu cel din 2022.

Israelul și Grecia au livrat 477 mii tone, respectiv, 346 mii tone de motorină porturilor din România.

A fost anunțată cea mai mare centrală din România dezvoltată pe baza vânzării în avans pe termen lung către un singur client a energiei ce va fi produsă de aceasta. Cât costă CITEȘTE ȘI A fost anunțată cea mai mare centrală din România dezvoltată pe baza vânzării în avans pe termen lung către un singur client a energiei ce va fi produsă de aceasta. Cât costă

În luna decembrie, volumul de motorină descărcat în porturile din Românai a scăzut cu 13%, sau 50 de mii de tone, la 332 de mii de tone.

Reducerea volumelor din ultima lună a anului se explică prin scăderea sezonieră a cererii în România, dar și prin micșorarea livrărilor către Ucraina. În decembrie, companiile românești au livrat pe piața ucraineană 141 de mii de tone de diesel, adică cu 47 de mii de tone mai puțin față de noiembrie.

315 mii tone de diesel au fost descărcate în portul Constanța și 17 mii tone la Petromidia, în terminalul rafinăriei Rompetrol.

În decembrie, motorina ajunsă în porturile românești a provenit din India (104 mii tone), Kuweit (77 mii tone), Turcia (51 mii tone) și Israel (37 mii tone).

Percheziții DNA la sediile unor instituții publice și la persoane fizice într-un dosar vizând fapte de corupție în cazul unor achiziții publice CITEȘTE ȘI Percheziții DNA la sediile unor instituții publice și la persoane fizice într-un dosar vizând fapte de corupție în cazul unor achiziții publice

În decembrie, pentru prima dată în 2023, s-a descărcat motorină inclusiv din Emiratele Arabe Unite. Ultima dată când Emiratele Arabe Unite au exportat diesel către România a fost în noiembrie 2022.

O parte din aceste cantități descărcate în porturile românești în decembrie a ajuns în Ucraina. astfel, luna trecută, companiile ucrainene au eliberat 47 de mii de tone de diesel de origine indiană și 44 de mii de tone de motorină saudită, care proveneau din terminalele din România. Volumul livrărilor de combustibil turcesc și israelian a fost de 21 de mii de tone, respectiv 20 de mii de tone.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
import
export
ucraina
india
. turcia
grecia
israel