VIDEO Viitorul șef ANRE despre comisia de anchetă a ANRE: “Nu întotdeauna facem ce ne place, uneori facem și ce se decide”

VIDEO Viitorul șef ANRE despre comisia de anchetă a ANRE: “Nu întotdeauna facem ce ne place, uneori facem și ce se decide”
scris 17 oct 2017

Dumitru Chiriță, care a primit avizul comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru ocuparea poziției de președinte al Autorității de Reglementare în Domeniul Energetic (ANRE), are o viziune originală asupra autonomiei și independenței unei instituții publice, atenționându-și colegii în cadrul primei ședințe a comisiei de anchetă ANRE că “nu întotdeauna putem face ceea ce ne place, facem și ceea ce se decide”.

Declarațiile parlamentarului PSD au fost făcute în calitate de membru al comisiei de anchetă ANRE și pot arăta modul în care acesta concepe relația dintre un deputat și plen sau cea dintre un deputat și partidul pe listele căruia a fost ales. Poate că domnul Chiriță nu vede în aceeași termeni relația dintre un președinte ANRE și parlament, sub controlul căruia se află această instituție autonomă și independentă.

Urmărește-ne și pe Google News

În plus, potrivit deputatului PSD, Hotărârea nr. 68/2017 pentru constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului privind activitatea ANRE nu conține doar obiective, ci conține deja și concluzii. “Dacă ajungem la alte concluzii înseamnă că nu ducem la îndeplinire un mandat care ne-a fost încredințat. Nu întotdeauna putem face ceea ce ne place, facem și ceea ce se decide”, a declarat Chiriță, opunându-se propunerii președintelui Comisiei, colegul său social-democrat Iulian Iancu, ca membrii acesteia să-și formuleze propriul set de întrebări-obiective care urmează a fi adresate celor ce urmează a fi audiați.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Chiriță a susținut că membrii Comisiei au deja obiectivele stabilite de plenul Camerei Deputaților în Hotărârea prin care i-au mandatat cu anchetarea instituției pe care ar putea să o conducă în viitorul apropiat. E adevărat că plenul a mandatat comisia de anchetă ANRE, însă obiectivele au fost stabilite de inițiator, plenul doar le-a votat. Iar inițiator, ale cărui obiective și “concluzii” (potrivit lui Chiriță) membrii comisiei trebuie să le respecte, este PSD.

De altfel, liberalul Virgil-Daniel Popescu a declarat că și-ar dori ca raportul comisiei să nu fie unul “cu o concluzie anunțată”.

ANRE este, potrivit legii, o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, finanțată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric și funcțional, aflată ce-i drept sub control parlamentar.

La numai o zi de la înființarea comisiei, comisarul european pentru Energie, Miguel Canete, aflat la București, a atras atenția politicienilor autohtoni că ANRE trebuie să fie independentă, conform legislației europene. "Independența autorităților de reglementare, nu doar în România, ci în orice țară, este un element esențial al legislației energetice europene. CE monitorizează independența reală a reglementatorilor din toate țările membre și vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că statele membre își îndeplinesc obligațiile în acest sens. Nu vrem ca reglementatorii să se subordoneze vreunei entități, ci să fie independenți, autonomi, iar astfel piețele vor funcționa cum trebuie, fără interferențe", a afirmat Canete, citat de Agerpres.

Deputatul PSD Dumitru Chiriță a fost votat luni în cadrul comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru un mandat de cinci ani în funcția de președinte al ANRE. Pentru funcția de vicepreședinte a fost propus Zoltan Nagy-Bege, iar pentru cele două funcții de membru în comitetul de reglementare al ANRE au fost votați Gabriel Gheorghe și Cornelia Sulger. Propunerile comisiilor reunite vor fi supuse la vot miercuri, în plenul reunit. Mandatele a patru din cei șapte membri ai comitetului de reglementare al autorității expiră pe 22 octombrie. Aceste funcții sunt ocupate de Niculae Havrileț, Emil Calotă, Zoltan Nagy-Bege și Gheorghe Barbu.

Obiectivele stabilite de Hotărârea nr. 68/2017 pentru constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului privind activitatea ANRE:

a) verificarea modului în care au fost transpuse în legislația secundară obligațiile ce decurg din Legea energiei electrice și a gazelor naturale

b) analiza modului în care au fost respectate atribuțiile și obligațiile care decurg din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea ANRE, precum și analiza modului de organizare și funcționare al ANRE din punctul de vedere al structurii organizatorice, al promovării personalului, al desfășurării activității de control privind modul în care operatorii și-au îndeplinit obligațiile legale;

c) verificarea modului în care a fost asigurat un mediu concurențial eficient, transparent și nediscriminatoriu în funcționarea piețelor de energie electrică, gaze naturale, energie regenerabilă și certificate verzi;

d) verificarea modului în care a fost asigurată protecția consumatorului final și sprijinirea clienților vulnerabili;

e) analiza modului în care lucrările de mentenanță, întreținere, exploatare și investiții au fost realizate de către operatori și modul în care ANRE a urmărit realizarea acestora;

f) verificarea modului în care a acționat ANRE pentru dezvoltarea unui sistem energetic național sigur, fiabil și eficient, orientat către consumator și cum și-a respectat rolul de neutralitate și arbitru între operatorii din sectorul energetic, respectiv producători, transportatori, distribuitori și furnizori, pe de o parte, și consumatorul final, în special consumatorul casnic;

g) analiza legislației secundare și modul în care aceasta a influențat modificarea prețului energiei la consumatorul final.

viewscnt
Afla mai multe despre
președinte anre
ancheta
chirită