Compania Digital Energy Services Romania, subsidiară a grupului ceh Nano Energies, a primit licență pentru desfășurarea activității de agregare, devenind al treilea jucător licențiat pe piața românească incipientă de profil a centralelor virtuale de energie, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Primii doi au fost Kompact Grid SRL (2021), firmă deținută de Ioana Shaiq și Radu Ieșan, și Enel X România SRL (2022), divizia locală de servicii energetice a grupului italian de utilități omonim, parte a deal-ului cu grecii de la PPC.
Cehii au înființat Digital Energy Services Romania SRL în mai 2022, prin vehiculul juridic DES Holding AS, iar firma își promovează deja serviciile pe plan local de câteva luni. Country manager este Cecilia Pană, fost director de vânzări la E.ON Energie România și ex-șef al diviziei de dezvoltare de business, coordonare de vânzări și marketing la instituția de credit Eurobank.
Legea energiei definește agregarea drept ″funcție îndeplinită de o persoană fizică sau juridică care combină sarcinile mai multor clienți sau energia electrică produsă de mai multe surse în vederea vânzării, a cumpărării sau a licitării pe orice piață de energie electrică″. Astfel, de exemplu, un agregator poate vinde ″la comun″ energia mai multor producători, gestionându-le totodată producția.
Agregatorii se ocupă și de gestionarea așa-numitului ″consum dispecerizabil″, definit de lege drept ″modificarea sarcinii electrice de către clienții finali față de modelele lor normale sau curente de consum ca reacție la semnalele pieței, inclusiv ca reacție la prețurile energiei electrice care variază în timp sau la stimulentele financiare sau ca reacție la acceptarea ofertei clientului final de a vinde reducerea sau creșterea cererii la un anumit preț pe o piață organizată, în mod individual sau prin agregare″.
Mai simplu, un consumator dispecerizabil este un client de energie electrică (de cele mai multe ori noncasnic, dar pot participa și ansambluri rezidențiale) ce acceptă, pe bază de contract, să își reducă sau să își majoreze consumul în anumite momente, la solicitarea operatorului de transport Transelectrica, adresată direct sau agregatorului, în scopul echilibrării rețelelor, fiind remunerat financiar în acest scop.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Proprietarul Zara aduce în România, în premieră pentru regiune, un brand care vinde la preț redusLuați individual, însă, cei mai mulți clienți noncasnici consumă prea puțin pentru ca activitatea lor să influențeze rețelele, astfel că, pentru ca managementul consumului să se simtă în echilibrare, e nevoie de gestionarea grupată a mai multor consumatori, de către entitățile de agregare.
De altfel, potrivit Transelectrica, în România există un singur client dispecerizabil în mod individual, producătorul de aluminiu Alro Slatina, care este și cel mai mare consumator industrial local de energie.
CITEȘTE ȘI Elon Musk vrea să elimine textul din linkurile știrilor care apar pe platforma X, păstrând doar imaginea principalăActivele de producție și consum de energie înscrise pentru operare la agregatori devin astfel părți din așa-numite centrale electrice virtuale (Virtual Power Plants - VPP), agregatorii acționând ca dispeceri și dând ordine de reducere/oprire/pornire/majorare a producției/consumului, la solicitările operatorilor de rețele. Și aceștia din urmă își pot crea propriile VPP, după cum a relatat Profit.ro.
Conform reglementărilor ANRE, obiectul licenței de agregator îl constituie prestarea de servicii de echilibrare pentru sistemul energetic național (SEN), prin utilizarea flexibilității capacităților de generare, instalațiilor de stocare sau consum din componența unității agregate pe care o gestionează firma licențiată, pentru obținerea de venituri, în schimbul unei remunerații financiare pentru deținătorii activelor menționate.
CITEȘTE ȘI Microsoft a ajuns la un acord pentru tranzacția-gigant Activision Blizzard. Drepturile de streaming pentru jocuri, vândute către o companie prezentă și în RomâniaCompaniile care vor licențe de agregatori trebuie să dovedească cu documente că dispun de fonduri de cel puțin 100.000 euro, din capitaluri proprii, linii de credit bancare sau resurse de la acționari puse la dispoziție prin contracte de finanțare, de împrumut sau de alte tipuri.
Nano Energies a fost înființat în Cehia în 2008 și a operat la început ca trader spot, iar ulterior și ca furnizor de energie electrică. Din 2017 a început să acționeze ca agregator în Cehia, iar în prezent desfășoară activitate de agregare și în Slovacia, Ungaria și Croația, gestionând instalații de peste 100 MW. Grupul a terminat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 116 milioane euro, potrivit celor mai recente date publice disponibile.
CITEȘTE ȘI New York Knicks a dat în judecată Toronto Raptors pentru că a furat rapoarte de scouting și secrete comercialeFondatorul grupului este antreprenorul ceh Petr Rokusek, resident în Liechtenstein, care deține în continuare 37,5% din capital, ceilalți acționari, care au investit pe parcurs, fiind Tomas Janecek, coproprietar al grupului financiar RSJ, și Petr Zahradnik, CEO și cofondator al companiei de trading algorithmic Qminers.
Director general al Nano Energies este, din 2018, Stanislav Chvala, fost manager de trading și vânzări la gigantul energetic ceh CEZ și cu experiență de analist financiar specializat în energie la diviziile londoneze ale Morgan Stanley, Lloyds Banking Group și Siemens. Chvala este și administrator al Digital Energy Services Romania SRL.