Europa se află, înaintea acestei ierni, într-o situație mult mai bună decât cea în care s-a aflat anul trecut, piața liberă fiind cea care a condus la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și la un grad record de umplere a depozitelor, susține Alfred Stern, șeful grupului austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom.
Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul ACUE, Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz.
Detalii aici
De ce este important România produce în prezent aproximativ 250 GWh/zi și are înmagazinați alți 33,3 TWh, atingând un grad de umplere a depozitelor de 98,4% cu o lună înaintea începerii sezonului de extragere, ceea ce-i oferă o situație destul de confortabilă pentru această iarnă. Asta nu înseamnă că nu va avea nevoie de importuri în eventualitatea unor zile mai geroase, când producția internă și capacitatea de extracție limitată sunt insuficiente pentru a acoperi consumul.
Mai este important La nivelul Uniunii Europene, media de umplere a depozitelor este de 96,3%, în facilitățile de înmagazinare din Europa fiind depozitați aproape 1.100 de TWh. Și asta în condițiile în care livrările de gaz rusesc s-au diminuat considerabil în acest an, fiind înlocuit în special cu gaz natural lichefiat (LNG) importat din SUA sau Africa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Situația pentru această iarnă este mult mai bună decât cea în care am fost anul trecut, dar există însă și factori externi greu de anticipat. Primul este vremea. Cat de frig va fi iarna asta? Al doilea este situația globală a economiei. Cererea din China, în special, și Asia, în general, este slabă și în prezent, cantitățile de LNG care sunt transportate în această regiune sunt reduse, ceea ce majorează disponibilitatea acestuia pentru Europa”, a precizat Stern într-un interviu acordat CNBC.
Prețul gazelor pe cea mai importantă bursă europeană, cea olandeză, TTF, sunt în prezent de aproximativ 40 de euro/MWh, de peste 4 ori mai reduse decât cele din aceeași perioadă a anului trecut, când se situau la peste 170 de euro/MWh.
“Prețurile de pe principalele burse europene s-au redus semnificativ față de ceea ce am văzut anul trecut, dar cred că trebuie să înțelegem că sunt încă semnificativ mai mari decât cele de dinainte de războiul din Ucraina și sunt considerabil mai ridicate decât ceea ce vedem, de exemplu, pe Henry Hub (principala bursă americane de gaze - n.r.), astfel încât există încă o presiune pusă pe umerii industriei energetice și în special pe cei ai marilor consumatori de energie din UE”, a explicat Stern.
CITEȘTE ȘI Boloș a preluat ideea lui Daea: Atribuire directă de terenuri agricole ADS pentru proiecte de energie regenerabilă ale companiilor de stat, cu scutire de limita de 50 de hectareÎn ceea ce privește securitatea aprovizionării, Stern susține că Europa a făcut progrese importante: “Industria și economia de piață liberă au ajutat la diversificarea semnificativă a surselor de aprovizionare, așa că astăzi importăm cantități mai mari în Europa și din surse mult diversificate. De asemenea, nivelurile de depozitare sunt mult mai ridicate în această perioadă a anului decât au fost anul trecut”.
Pe lângă diversificarea surselor de aprovizionare, șeful OMV consideră că mai sunt esențiale și investițiile în infrastructură, deoarece “infrastructura de gaze a viitorului va arăta diferit față de cea din trecut din cauza războiului din Ucraina”.