Un gigant energetic din Marea Britanie avertizează că aceasta are cele mai mici stocuri de gaze naturale din Europa și își avertizează clienții asupra unor potențiale tăieri de curent. Penele de curent este probabil să apară în lunile ianuarie-februarie. Politicianul care a precipitat Brexit-ul spune că „politicile verzi” au aruncat într-o poziție dificilă Regatul Unit deși acesta dispune de rezerve uriașe de gaze naturale.
„Sunt temeri că Regatul Unit mai are stocuri de gaze naturale pentru doar 9 zile”, scria, la sfârșitul săptămânii trecute, publicația britanică Daily Mirror, care prelua o comunicare a companiei Centrica, operator energetic cu venituri de 18,3 miliarde lire sterline în anul 2021 și care deține British Gas.
Aceasta ar fi cea mai vulnerabilă poziție într-o Europă în care Germania are stocat necesarul pentru 89 de zile și cel mai bine stau Olanda și Franța, cu echivalentul consumului pe 123 de zile și, respectiv, 103 zile.
CITEȘTE ȘI FOTO Elena Skvortsova, născută în Rusia, pleacă din board-ul OMV Petrom și cel al companiei-mamă austriece. Cine o înlocuieșteUn mesaj către clienți al Centrica îi avertizează pe aceștia că peste iarnă ar urma să aibă perioade intermitente de câte 3 ore în care să nu aibă curent electric în casă, un neajuns pe care românii l-au experimentat în a 2-a parte a anilor ’80, în timpul regimului socialist al lui Nicolae Ceaușescu.
Compania a anunțat că vineri a redeschis o facilitate de stocare a gazelor naturale de la Rough din Marea Nordului, pe coasta comitatului Yorkshire, ceea ce sporește capacitățile de înmagazinare ale Marii Britanii cu 50%, însă avertizează că acesta nu este un „glonț magic de argint pentru securitatea energetică”. Depozitul de la Rough ar urma să devină cel mai mare din lume pentru stocarea de gaz metan și hidrogen, într-un plan multianual cu orizont de timp 2035-2040.
Aceasta nu oprește sistemul național să opereze la limită pe perioada iernii. John Pettigrew, șeful operatorului rețelei de transport de electricitate, spune că cea mai mare probabilitate pentru penele de current ar urma să fie pentru serile din timpul săptămânii în lunile ianuarie și februarie.
Codul de Urgență pentru Aprovizionarea cu Electricitate permite prim-ministrului să taie controlat curentul pentru a proteja resursele energetice. Primul pas este acela de a transmite cetățenilor să reducă voluntar consumul, un al 2-lea pas ar fi acela de a introduce restricții la nivelul furnizorilor, în timp ce faza finală este aceea a deconectărilor directe, în stil “ceaușist”.
Deja au fost create 18 zone de furnizare ce ar urma să aibă deconectări de 3 ore pe un program prestabilit în cazul ajungerii la penurie în sistemul energetic. Spre exemplu, pentru consumatorii din zona B, programul prevede tăierea curentului luni între orele 6.30 și 9.30, dar și între 18.30 și 21.30, precum și în intervalul 3.30-6.30 al zilei de miercuri.
Pentru clienții din zona H, tăierile de current sunt stabilite marți între 3.30 și 6.30, miercuri între orele 12.30-15.30 și 18.30-21.30, dar și duminica între 6.30 și 9.30. În zona Q, britanicii rămân fără electricitate joi între 9.30 și 12.30 și vineri pe segmentele 0.30-3.30 și 18.30-21.30.
CITEȘTE ȘI GRAFICE România a importat, pentru prima dată în ultimele 4 luni, gaze din UngariaNigel Farage, fostul europarlamentar care a fost cea mai cunoscută voce pentru Brexit, pune acest impas pe seama politicilor „verzi” promovate peste ani de guvernele care au nesocotit valorificarea rezervelor off-shore gaze naturale. „Toți premierii de la Tony Blair încoace au fost dependenți de agenda schimbărilor climatice deși producem doar 1% din dioxidul de carbon la nivel mondial”, a declarat acesta pentru CNBC. „Este o rană pe care ne-am provocat-o singuri. Avem cărbune, avem petrol, avem gaz; ar trebui să fim ca America, ar trebui să fim independenți energetic, de fapt, ar trebui să fim exportatori de energie.”
Pe de o parte, țări precum Germania sau Italia au devenit prea dependente de gazul rusesc, ceea ce a fost o greșeală, dar au fost și insistența pe energiile alternative cea care a vulnerabilizat sistemele energetice naționale.
Dacă în Germania deja se raționalizează consumul în clădirile publice, în schimb Regatul Unit ar fi avut alte perspective având în vedere resursele de care dispune. „Noi, ca insulă – o insulă a Brexit-ului – avem avantajul unor rezerve uriașe de gaz natural. Nu am dat drumul la robinet nici măcar pentru un baril pentru că îndeplinim criteriile de emisii zero. Ar trebui să fie un avertisment pentru întreaga lume occidentală”, a conchis Farage, care afirmă că ar trebui urmată o politică energetică total diferită.