Compania minieră britanică Vast Resources a anunțat că subsidiara sa din România, African Consolidated Resources, a fost selectată în vederea obținerii dreptului de exploatare a perimetrului de la Băița Plai, din județul Bihor, producția la mina polimetalică urmând să înceapă până la finele acestui an.
“African Consolidated Resources a fost selectată de Băița SA, titularul licenței la mina polimetalică Băița Plai, pentru obținerea dreptului a de extrage mineruri polimetalice de la Băița Plai, conform licenței miniere 999/1999”, a anunțat Vast Resources.
Britanicii așteaptă acum emiterea licenței finale de asociere, ce trebuie aprobată de ministerul Economiei, în subordinea căruia se află Băița SA și de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), precum și finalizarea negocierilor privind termenii și condițiile contractului de asociere pe licența de exploatare.
CITEȘTE ȘI Canadienii de la Euro Sun l-au recrutat pe consilierul președintelui ANRM pentru poziția de director relații publice“Intenția este de a implementa aceste etape cât mai curând posibil, pentru a permite companiei să înceapă operațiunile la Băița Plai până la finele anului 2017”, se arată în comunicat.
Mina de la Băița este operată de Vast Resources prin intermediul subsidiarei African Consolidated Resources. Britanicii, care dețin 80% din proiectul minier, încearcă din 2014 să obțină asocierea la licența de exploatare a perimetrului.
În mai anul trecut, compania a obținut de la ANRM licența pentru prospectarea barajului de decantare Fâneața, situat la 7 km de mina Băița, pe care vrea să îl transforme în mină de sine stătătoare.
Vast Resources operează în România și mina polimetalică Mănăila, din județul Suceava. În iunie, britanicii au început o campanie de foraj pentru explorarea perimetrului de la Cârlibaba, adiacent minei de la Mănăila, unde compania intenționează să își extindă activitatea de exploatare. Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună. Facilitatea de producție va fi construită fie la Mănăila, fie la Cârlibaba, și va înlocui actuala unitate din Iacobeni.
Tot în apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost indentificată prezența unor depozite de cupru și aur. Compania are în plan noi lucrări de forare pentru a confirma și evalua depozitele, ce ar putea fi transformate într-o nouă sursă de minereuri pentru viitorul complex metalurgic.
Potrivit directorului general al companiei, Roy Pitchford, Vast Resources, prin cele două mine pe care le administrează în România, are potențialul de a deveni unul dintre cei mai mari producători de cupru și metale primare din Europa.