Producătorii de energie din Germania au fost constrânși, în urma wekeend-ului cu vânt puternic, să-și plătească clienții pentru a le cumpăra energie. Sumele achitate de producătorii germani pe prețurile negative ale energiei electrice au fost cele mai ridicate din ultimii 5 ani, nemaifiind înregistrate la un astfel de nivel din Crăciunul anului 2012. Și în România, prețul a fost extrem de redus, de 9,2 lei/MWh.
Marți dimineață, în România, pe piața pentru ziua următoare (PZU) a OPCOM, era înregistrat un preț mediu de 197 lei/MWh, minimul fiind atins pentru intervalul orar 02:00-03:00, de 70,99 lei MWh.
În Germania, prețurile energiei electrice au devenit negative ca urmare a producției uriașe de energie eoliană, care a ajuns sâmbătă la 39,4 GW, echivalentul a aproximativ 40 de reactoare nucleare, potrivit Bloomberg.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Pentru a menține oferta și cererea din rețea în echilibru, prețurile negative încurajează producătorii fie să închidă centralele electrice, fie să plătească clienții pentru a prelua electricitatea suplimentară în afara rețelei.
Și în România, în weekend-ul trecut, producția de energie eoliană s-a situat la niveluri ridicate. Vârful producției a fost înregistrat în cursul zilei de duminică, când centralele eoliene au produs în medie 2.700 de MWh.
Drept urmare, pe piața pentru ziua următoare (PZU), adică pentru ziua de luni, un MWh era tranzacționat la 9,2 lei în intervalul orar 02:00-03:00 și cu 10 lei în intervalul 03:04.
Producția și consumul de energie electrică de duminică în România
Prețurile de pe piața spot din România au crescut considerabil în prima parte a acestui an, Parlamentul decizând înființarea unei comisii de anchetă a activității ANRE pe această temă.