Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat luni că a înființat Direcția de Retehnologizare în cadrul companiei începând cu 27 octombrie, ce va fi condusă de actualul director tehnic și de securitate nucleară Romeo Urjan.
Directia de Retehnologizare este constituită la nivelul sediului central al SNN, este formată din specialiști interni și va derula programul de retehnologizare a Unității 1, scrie News.ro.
”Numărul de specialiști implicați va crește direct proporțional cu derularea programului de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă. Romeo Urjan are o experiență de peste 30 de ani în industria nucleară, cu expertiza în operare, securitate nucleară, management-ul proiectelor nucleare, deținând funcții de conducere atât în țară, cât și în Canada, în perioada în care a lucrat la compania Ontario Power Generation”, arată SNN, într-un comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Înființarea Direcției de Retehnologizare reprezintă primul pas în implementarea măsurii concrete de organizare a proiectului și a planului de mobilizare a personalului SNN ca urmare a aprobării de către Adunarea Generală a Acționarilor în data de 28 septembrie a primei faze a programului de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă.
Această primă fază se va derula etapizat până la finalul anului 2021 și include adițional stabilirii schemei organizaționale, extinderea numărului de ore de operare dincolo de cele 210.000 de ore de funcționare la putere nominală stabilite prin proiect și realizarea studiului de fezabilitate.
“Înființarea Direcției de Retehnologizare este un pas concret în implementarea acțiunilor aferente primei faze a programului de retehnologizare și are drept scop coordonarea tuturor activităților din programul de retehnologizare. Un astfel de proiect major de investiții are în primul rând nevoie de o structură internă extrem de bine definită, cu personal înalt calificat, care să gestioneze complexitatea demersurilor tehnice în limitele de timp și în bugetul stabilite prin strategie”, spune Cosmin Ghiță, director general al SNN.
El menționează că în prezent este cel mai complex proiect de investiții al României.
CITEȘTE ȘI iPhone X, modelul de smartphone produs de Apple cel mai scump de reparat”Faza I a programului de retehnologizare reprezintă baza logistică și de operare pentru derularea fazelor II și III, implicit a contractarilor și a opririi effective”, spun oficialii SNN.
Faza 1 a proiectului de retehnologizare va include activitățile necesare asigurării funcționarii Unității 1 pentru o perioadă de 30 de ani, adică extinderea numărului de ore de funcționare la putere nominală suplimentar celor 210.000 de ore estimate inițial prin proiect.
SNN a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 133,78 milioane lei (29,2 milioane euro), în creștere de 77 de ori față de perioada similară a anului trecut, pe fondul creșterii producției și a încasărilor.
Producția de energie a companiei a crescut în primul semestru cu 5,5%, la 5.066 GWh, ”în condițiile unei opriri planificate semnificativ mai reduse a unității planificate să intre în oprirea planificată”, arată raportul companiei.
Veniturile din vânzarea energiei electrice au urcat în primele șase luni cu 20,2%, la 869,7 milioane lei.
Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.
Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%.