V-ați bucurat de compensarea scumpirii la gaze și electricitate? Mai stați puțin: Facturile celor mai mulți consumatori casnici NU vor cuprinde plafonarea și/sau compensarea prețului

V-ați bucurat de compensarea scumpirii la gaze și electricitate? Mai stați puțin: Facturile celor mai mulți consumatori casnici NU vor cuprinde plafonarea și/sau compensarea prețului
scris 28 dec 2021

Consumatorii casnici au început să primească facturile la gaze și electricitate aferente lunii noiembrie, facturi care ar fi trebuit să fie plafonate și compensate potrivit legislației. Numai că mulți consumatori nu au remarcat pe factură nicio plafonare și nicio compensare. Acest lucru se întâmplă pentru că nu toată lumea beneficiază de acestea, ci numai consumatorii care se încadrează în anumite intervale de preț și de consum.

Astfel, potrivit unei estimări a Agenției Energia Inteligentă (AEI), analizată de Profit.ro, aproximativ 75% din consumatorii casnici de energie electrică și 85% din cei de gaze naturale nu vor beneficia de plafonarea de preț pentru simplul motiv că prețul din contractele lor nu depășește plafoanele impuse de autorități.

Urmărește-ne și pe Google News
Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Totodată, aproximativ 25% din consumatorii de energie electrică și 40% din cei care utilizează gaze nu vor beneficia de nicio compensare pe motiv că nu se încadrează în intervalul de consum impus prin legislație.

Energie Electrică

Plafonarea prețurilor la energie se aplică doar dacă prețurile din factură (din contractul semnat cu furnizorul actual sau cu cel de serviciu universal) depășesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul).

“În situația consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială până la 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 1 leu/kWh și atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că peste 75 % dintre consumatorii casnici de energie electrică nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 1 leu/kWh”, precizează AEI.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

În ceea ce privește compensarea, aceasta se aplică doar în cazul în care consumatorul consumă sub 300 kWh/lună, dar nu mai puțin de 30 kWh. În acest caz se aplică o compensație de 0,29 lei/kWh din prețul cu taxe (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de electricitate), însă doar dacă prețul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh. În situația în care prețul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puțin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh, nu primește nici o compensație.

În situația consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială până la 1 iulie 2021, prețurile medii la energiei electrică sunt de circa 0,69 - 0,7 lei/kWh și atunci compensarea este de 0,7 – 0,68 = 0,02 lei/kWh / 0,69 – 0,68 = 0,01 lei/kWh , respectiv pentru consumul mediu de enregie electrică de 125 kWh, rezultă o compensație de 1,25 - 2,5 lei/lună.

“Apreciem că circa 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condițiile de consum și nu vor beneficia de nicio compensație, circa 60 % dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună, iar circa 15% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi până la 30 lei compensare pe lună”, estimează AEI.

Gaze naturale

Plafonarea prețurilor la gaze naturale se aplică doar prețurilor din contract care depășesc valoarea de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul).

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

“În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că peste 85 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 0,37 lei/kWh”, susține AEI.

În ceea ce privește compensarea, aceasta se aplică doar în cazul în care consumatorul consumă mai mult de 20 mc și mai puțin de 150 mc gaze naturale. În acest caz se acordă o compensație de 33% din prețul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de gaz), însă doar în situația în care prețul gazelor naturale fără tarife și taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh. În situația în care prețul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preț final de cca. 0,208 lei/KkWh), dacă consumul este mai mare de 150 mc luna noiembrie 2021, sau sub 20 mc/lună, consumatorul nu primește nicio compensație.

În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în luna noiembrie, în general, valoarea de 0,208 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic.

“Apreciem că: aproximativ 40% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condițiile de consum și nu vor beneficia de nicio compensație. aproximativ 50 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul gazelor în anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nici o compensație, și numai aproximativ 10% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi până la 150 lei compensare pe lună”, afirmă AEI.

viewscnt
Afla mai multe despre
facturi
gaze
energie electrică
electricitate
plafonare
compensare