Cotațiile petrolului au scăzut abrupt joi, în pofida deciziei OPEC de a prelungi acordul privind plafonarea producției până la finele lunii martie 2018, în condițiile în care investitorii sunt dezamăgiți că membrii cartelului nu au convenit o reducere suplimentară a producției de petrol. “Piețele au cumpărat zvonuri și au vândut fapte”, spune un trader.
UPDATE: Declinul prețului s-a acelerat la aproape 5% după încheierea reuniunii de la Viena. În jurul orei 19:10, petrolul WTI era în scădere cu 4,7%, la 48,93 dolari/baril, iar Brentul se tranzacționa la 51,63 dolari/baril, în coborâre cu 4,32% față de referință.
Grupul exportatorilor de petrol din afara OPEC, condus de Rusia, a agreat prelungirea acordului cu 9 luni.
Știrea inițială: Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis la reuninea de la Viena de astăzi să extindă acordul încheiat anul trecut cu nouă luni, până la finele lunii martie 2018, scrie MarketWatch. Înțelegerea actuală urma să expire la jumătatea anului.
Prelungirea acordului a fost anticipată în piețe, însă au existat și speculații privind o eventuală reducere suplimentară a producției cartelului, în plus față de tăierea de 1,2 milioane de barili/zi agreată în noiembrie anul trecut.
Atât referința globală Brent, cât și petrolul american West Texas Intermediate (WTI) se tranzacționau la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâmi înainte de începerea reuniunii de la Viena, însă au scăzut brusc după ce ministrul saudit al Petrolului, Khalid al-Falih, a exclus reducerea suplimentară a producției de petrol.
Într-o declarație de presă înainte de începerea reuniunii, al-Falih a spus că au fost sugestii privind noi tăieri ale producției, însă a precizat că acestea nu sunt necesare momentan. Ministrul saudit a adăugat că extinderea acordului cu nouă luni este “foarte probabilă”.
În jurul orei 15:50, Brentul era în scădere cu 1,1%, la 53,39 dolari/baril, în timp ce petrolul WTI era cotat la 50,70 dolari/baril, în coborâre cu 1,3% față de referință.
“A fost un caz clasic în care piețele au cumpărat zvonuri și au vândut fapte. Se pare că prelungirea acordului cu nouă luni, alături de o potențială reducere suplimentară a producției, au fost deja incluse în prețuri, astfel că atunci când au apărut declarațiile, prețurile nu au avut în altă parte unde să se ducă decât în jos“, spune, într-o notă, analistul Craig Erlaim de la Oanda.
OPEC, în care Arabia Saudită este lider de facto, precum și alți producători de petrol din afara organizației, cum este Rusia, s-au angajat, în noiembrie 2016, să reducă producția cu aproape 1,8 milioane de barili pe zi în primul semestru, pentru a susține prețurile.