Uniunea Europeană intenționează să creeze un mecanism de achiziții comune de energie, a anunțat șefa executivului european, Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană va propune ca țările UE să cumpere gaze în mod colectiv, ca parte a unui nou set de măsuri de urgență pentru a face față prețurilor ridicate la energie și pentru a asigura securitatea aprovizionării.
Cu toate acestea, Europa nu propune plafoane oficiale pentru prețul gazelor, deoarece statele membre nu au ajuns la un acord cu privire la modul în care ar trebui să arate un astfel de plafon.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În schimb, Comisia dorește să introducă în această iarnă un mecanism de corecție a prețurilor pentru a preveni prețurile excesive și creșterile de prețuri pe principala bursă europeană de gaze naturale, Fondul de transfer al titlurilor (TTF) din Olanda.
Pe termen lung, CE va elabora un nou punct de referință pentru prețurile la gazele naturale lichefiate în Europa, pentru a oferi „prețuri stabile și previzibile” și pentru a evita repetarea creșterii prețurilor din acest an.
Anterior a fost relatat că Uniunea Europeană va propune utilizarea a până la 40 de miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru a ajuta populația și companiile să facă față majorării prețurilor la gaze din cauza crizei energetice.
Comisia Europeană va oferi guvernelor capacitatea de a folosi actualele fonduri de coeziune pentru a susține IMM-urile afectate de creșterea prețurilor la gaze și electricitate și a ajuta gospodăriile vulnerabile să își plătească facturile la energie prin intermediul unor programe naționale, a declarat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.
CITEȘTE ȘI Mercedes mizează pe energia eoliană în contextul în care Europa se confruntă cu o criză de aprovizionare"Politica de coeziune nu este un instrument european de răspuns la criză dar cu toate acestea trebuie să reacționăm când cetățenii sunt afectați cu adevărat. Nu putem ignora dificultățile cu care se confruntă statele membre, IMM-urile și familiile în contextul prețurilor actuale la energie", le-a spus marți Ferreira europarlamentarilor de la Strasbourg.
Acest fond ar urma să facă parte din pachetul de măsuri pe care Executivul comunitar urmează să îl anunțe marți ca răspuns la explozia prețurilor la energie. Liderii UE urmează să discute noile măsuri prezentate de Comisie la summitul care va avea loc la Bruxelles în perioada 20-21 octombrie.
Până acum, statele membre au alocat peste 500 de miliarde de euro pentru a diminua impactul crizei energetice asupra consumatorilor și companiilor. În plus, Comisia Europeană și guvernele discută noi instrumente de răspuns la criza energetică având în vedere că nu există un acord comun cu privire la modul de finanțare a noilor cheltuieli.
Planul de a utiliza actualele fonduri de coeziune ar urma să includă și oferirea de sprijin pentru acces pe piața muncii prin protejarea locurilor de muncă ale angajaților și liber profesioniștilor prin programe de lucru part-time și alte scheme similare, potrivit unei variante de lucru a propunerilor Comisiei Europene, care este posibil să sufere modificări.
Flexibilitatea suplimentară acordată statelor membre de Executivul comunitar va copia modelul adoptat în timpul pandemiei. Cifra finală disponibilă pentru fiecare stat membru va depinde de volumul fondurilor de coeziune care au rămas neangajate de guvernele naționale.