Grupul italian Enel poartă negocieri cu mai multe bănci pentru o linie de credit garantată de stat, în valoare de 16 miliarde de euro, fonduri menite să acopere riscurile legate de instrumentele financiare derivate în contextul creșterii prețurilor energiei.
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
În cadrul planului, SACE, asigurătorul italian de credite comerciale, ar urma să ofere garanții pentru aproximativ 70% din sumă, au declarat sursele menționate.
Cei mai mari doi creditori italieni, UniCredit și Intesa Sanpaolo, ar putea contribui cu câte 5 miliarde de euro fiecare, în timp ce banca de investiții cu capital de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP), Banco BPM și BPER Banca vor furniza câte 2 miliarde de euro, a relatat cotidianul italian Il Messaggero marți, fără să citeze sursa informațiilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Enel lucrează în prezent cu creditorii la acest plan, care ar implica, probabil, o facilitate de credit rotativă, potrivit surselor Bloomberg. Împrumutul ar permite companiei italiene să-și continue programul actual de finanțare, fără a fi obligată să pună deoparte numerar pentru apeluri în marjă în situația în care prețurile gazelor continuă să crească.
Un reprezentant al Enel a refuzat să comenteze.
Guvernul Italiei a cheltuit până acum 66 de miliarde de euro pentru măsuri de reducere a facturilor la energie, iar Giorgia Meloni, liderul coaliției de dreapta care a câștigat alegerile de luna trecută, s-a angajat să abordeze criza energetică ca o prioritate absolută.
Enel și-a confirmat țintele pentru 2022 și politica de dividende atunci când a raportat rezultatele semestriale, deși directorul general Francesco Starace a declarat că se așteaptă ca mediul de afaceri în domeniul energiei electrice să fie în continuare tensionat, estimând că prețurile vor rămâne ridicate și în 2023.
Grupul Enel a raportat pentru primul semestru al anului pierderi operaționale de 115 milioane euro pe sectorul de retail din România și de 51 milioane euro pentru activitatea locală de infrastructură și rețele. La nivelului întregului grup, Enel estimează că măsurile "adverse" ale Guvernului României din domeniul energiei au avut o contribuție totale negativă la EBITDA de 270 milioane euro.