Sebastian Tcaciuc, director de investiții la fondul de investiții Auris Capital și fost manager la Advent International, a fost numit administrator provizoriu al producătorului de gaze controlat de statul român Romgaz, în locul Soranei Baciu, secretar de stat în Ministerul Economiei, care a demisionat din această poziție la începutul lunii.
Tcaciuc va fi membru provizoriu al CA al Romgaz până la întrunirea AGA societății, programată pentru 25 martie.
Sebastian Tcaciuc este membru și în Consiliul de Administrație al altei companii energetice de stat, Nuclearelectrica. În trecut, a mai deținut poziții în CA-urile companiilor CFR SA, Regina Maria, LaborMed Pharma, Brikston SA, Deutek SA și Roma Plastik SA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noul membru provizoriu al CA-ului Romgaz este în prezent director de investiții la fondul american Auris Capital. Până în 2014, Tcaciuc a deținut aceeași funcție la fondul private equity Advent International, unul dintre cele mai active din sectorul de fuziuni și achiziții din România. Anterior, a mai fost analist de piață de capital la ING, analist de trezorerie la Alpha Bank și analist de investiții la Delta Lloyd Investment Research.
Sorana Baciu, numită în decembrie anul trecut secretar de stat în Ministerul Economiei, a renunțat la începutul acestei luni la mandatul de administrator al companiei de stat Romgaz, aflată în subordinea Ministerului Energiei, poziție pe care o ocupa din martie 2015.
Baciu a fost director de strategie la OMV Petrom în perioada 2007-2014 și are în prezent propriul business de consultanță pentru afaceri.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom va închide 350 de sonde, producția de petrol a companiei urmând a se reduce cu 4% în 2016Sorana Baciu avea calitatea de administrator independent în CA-ul Romgaz, iar numirea sa în funcția de secretar de stat la Ministerul Economiei, în decembrie 2015, a dus la o serie de discuții referitoare la măsura în care mai poate fi "independentă" în condițiile în care lucrează pentru statul român.
Scăderea consumului de gaze naturale în România, ca urmare a închiderilor de combinate chimice, a limitării livrărilor către CET-uri și a vremii călduroase din ultimul trimestru al anului trecut, a dus la reducerea cu 16% a profitului net al Romgaz pe 2015, la 1,18 miliarde lei. Cifra de afaceri a companiei s-a diminuat cu 9,8%, la 4,05 miliarde lei, astfel că producătorul de gaze controlat de statul român cu peste 70% din acțiuni și-a menținut o rată înaltă a profitabilității, de peste 29%.