Volumele de gaze care tranzitează România s-au redus considerabil de la 1 septembrie, importurile aproape înjumătățindu-se, în timp ce exporturile au coborât cu aproximativ o treime. Ca urmare a acestei evoluții, România a redevenit exportator net de gaze, cu un flux exterior de aproximativ 10 GWh/zi, echivalentul a 4% din producția internă curentă.
Operatorul autohton de transport gaze Transgaz a înregistrat venituri considerabile, în prima jumătate a anului, din transportul internațional de gaze și din rezervările de capacitate în punctele de interconectare, astfel că ar putea avea de suferit dacă volumele nu revin la nivelul celor din lunile anterioare.
De la 1 septembrie, volumele de gaze importate prin punctul de interconectare de la Negru Vodă s-au redus de la o medie de 144 GWh/zi în august la 78 GWh/zi.
Volumele exportate direct către Republica Moldova prin punctul de interconectare de la Ungheni s-au diminuat de la o medie de 13,5 GWh/zi la 5 GWh/zi, iar cele care ajung în Ucraina prin Isaccea, de la 57 GWh/zi la 20 GWh/zi. Cantitatea de gaze reexportată spre Ungaria a rămas constantă, la o medie de 66 GWh/zi.
Evoluția importurilor de gaze din Bulgaria
Luni, potrivit datelor Transgaz, România importa 7,9 milioane mc de gaze (84 GWh) și exporta 8,7 milioane mc (92 GWh), diferența fiind acoperită din producția internă.
CITEȘTE ȘI TABEL Prima scumpire a motorinei din ultimele 10 zile. Diferența față de prețul benzinei a urcat la 25 de baniVeniturile din transportul internațional ale operatorului autohton Transgaz s-au majorat în prima jumătate a acestui an cu 39%, de la 42,4 milioane lei a 58,8 milioane lei.
Evoluția exporturilor de gaze către Republica Moldova
În primele 6 luni ale anului, aproape 7 TWh sau 10,22% din cantitățile totale de gazele vehiculate de Transgaz au fost exportate.
CITEȘTE ȘI FOTO INEDIT Cancelarul german Scholz, cu plasture pe ochi după un accident la joggingVeniturile obținute de Transgaz din rezervarea de capacitate au fost mai mari cu 40 milioane lei, în pofida scăderii tarifului de rezervare, ca urmare a veniturilor din prima de licitație mai mari cu 47,5 milioane lei, ca urmare a licitațiilor de rezervare de capacitate pe punctele de interconectare și a capacității rezervate mai mare cu 3,8 TWh. În plus, compania a obținut și venituri din depășirea de capacitate mai mari cu 13,3 milioane lei. Valoarea veniturilor din depășiri de capacitate înregistrată la 30 iunie 2022 a fost de 33 milioane lei, iar valoarea înregistrată la 30 iunie 2023, de 46,5 milioane lei.
Evoluția exporturilor de gaze către Ucraina
Transgaz a raportat pentru prima jumătate a acestui an o reducere a profitului net cu 60% comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, însă nu ca urmare a evoluției activității operaționale ci a diminuării veniturilor financiare, care în 2022 au avut un efect pozitiv de bază rezultat al reducerii capitalului social al Eurotransgaz, societatea subsidiară a Transgaz în Republica Moldova, cu 13,15 milioane Euro. În pofida reducerii cantității de gaze transportate de la 70,7 TWh la 69,2 TWh, veniturile operaționale ale companiei s-au majorat cu 7,5%, ca și cheltuielile operaționale de altfel.
Importurile, exporturile, producția curentă și înmagazinările efectuate luni în România