Danezii au primit aviz de racordare pentru unul din cele mai vechi proiecte de parcuri eoliene din România. Primele teste au fost în 2008, lângă casa unui fost șef ANRE

Danezii au primit aviz de racordare pentru unul din cele mai vechi proiecte de parcuri eoliene din România. Primele teste au fost în 2008, lângă casa unui fost șef ANRE
scris 5 sep 2023

O subsidiară românească a companiei daneze dezvoltatoare de facilități de producție de energie regenerabilă European Energy AS (EE) a primit aviz de racordare pentru proiectul unui parc eolian cu putere instalată de până la 126 MW, ce va fi amplasat în județul Galați, relevă date analizate de Profit.ro. Proiectul este unul dintre cele mai vechi de profil din România, primele teste profesioniste de vânt în zonă fiind efectuate în urmă cu 15 ani.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Parcul eolian Berești din Galați are termen estimat de punere în funcțiune finalul anului 2026. Proiectul, gândit să aibă 20 de turbine de câte 6 – 6,2 MW, include construirea unui sistem de stocare a energiei produse, precum și a unei stații de transformare, se arată în documentația acestuia.

Urmărește-ne și pe Google News

Condițiile PNL pentru asumarea răspunderii Guvernului Ciolacu pe pachetul de măsuri fiscale: PNL va apăra sub orice formă cota unică de impozitare, cota de 8% a impozitului pe dividende și pragul de 500.000 euro pentru microîntreprinderi CITEȘTE ȘI Condițiile PNL pentru asumarea răspunderii Guvernului Ciolacu pe pachetul de măsuri fiscale: PNL va apăra sub orice formă cota unică de impozitare, cota de 8% a impozitului pe dividende și pragul de 500.000 euro pentru microîntreprinderi

Avizul a fost acordat firmei locale dezvoltatoare EE Berești Wind SRL, pe care danezii au preluat-o în urmă cu 2 ani, modificându-i totodată denumirea inițială, Electra Norte Eolian SRL, după cum a relatat Profit.ro la acel moment.

EE, un business cu încasări de 438 milioane euro și profit operational EBITDA de 135 milioane euro anul trecut, dezvoltă, finanțează, construiește și operează parcuri eoliene și solare, precum și instalații de hidrogen și capacități de stocare la nivel global.

Reducerea cu 90% a prețului la biletele de tren pentru studenți - blocată. Boicot al unor operatori feroviari CITEȘTE ȘI Reducerea cu 90% a prețului la biletele de tren pentru studenți - blocată. Boicot al unor operatori feroviari

Valoarea totală a investiției în parcul eolian de peste 120 MW de la Berești este estimată la 130 milioane euro. Centrala va fi construită pe terenuri cu suprafață de peste 142 de hectare, pentru care dezvoltatorul are încheiate contracte de superficie cu proprietarii. Terenurile se află în extravilanul orașului Berești și al comunei Berești Meria.

Danezii anunțau în toamna anului trecut că au în curs de dezvoltare în România proiecte de producție de energie regenerabilă cu putere instalată cumulată de 935 MW, din care 810 MW în parcuri solare și 125 MW în parcuri eoliene, precizând că primul proiect de parc fotovoltaic, de 20 MW, este gata pentru a fi construit, cu lucrări programate să înceapă în 2023.

CONFIRMARE FOTO Anja Graf, \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Anja Graf, "regina supremă a apartamentelor" și vedetă la "Arena Leilor", deschide complexul în locul Ramada, unde a filmat Sergiu Nicolaescu și a fost cazat Păstorel Teodoreanu. Cum arată

Cu un an înainte, European Energy AS își adjudecase o suprafață de 567 de hectare la o licitație de concesionare de terenuri pentru construirea de parcuri fotovoltaice organizată de Consiliul Județean Ialomița.

European Energy AS, fondată în 2004 de antreprenorii Knud Erik Andersen și Mikael D. Pedersen, avea la jumătatea anului în curs proiecte regenerabile în dezvoltare cu putere cumulată de peste 34 GW, cele aflate deja în construcție însumând 987 MW. Compania este activă în Europa, Brazilia, America de Nord și Australia.

Tabelul preliminar al datoriilor Euroins, asigurător în faliment, însumează 5 miliarde de lei. În prezent, 1,6 milioane polițe RCA emise de fostul asigurător sunt valabile CITEȘTE ȘI Tabelul preliminar al datoriilor Euroins, asigurător în faliment, însumează 5 miliarde de lei. În prezent, 1,6 milioane polițe RCA emise de fostul asigurător sunt valabile

Cu mult înainte de a fi preluată de danezi și rebotezată EE Berești Wind SRL, firma locală dezvoltatoare, înființată în 2008, a început în 2010 demersurile de întocmire a documentației legale necesare dezvoltării unui parc eolian în comuna Berești Meria din județul Galați. Proiectul inițial, gândit pe o suprafață de teren mult mai mica, de doar circa 10 hectare, închiriată de la proprietarii din zonă, prevedea instalarea a 30 de turbine eoliene de câte 3 MW, pentru o putere totală instalată de 90 MW.

În același an intrase în vigoare prima variantă a Legii de subvenționare prin certificate verzi a producției de energie regenerabilă din România, care a instituit una dintre cele mai generoase scheme de sprijin în domeniu din Europa de la acea dată.

Magnatul Benny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, a fost reținut în Cipru. IGPR: Va fi derulată procedura de predare către România CITEȘTE ȘI Magnatul Benny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, a fost reținut în Cipru. IGPR: Va fi derulată procedura de predare către România

"Există un potențial dat de Dumnezeu județului Galați, aproape incredibil, și anume potențialul eolian. Au venit oamenii din Germania cu GPS-uri și au zis unde bate vântul și au nimerit la Berești Meria, la trei kilometri de casa mea, și au montat un stâlp. A costat 60.000 de euro plantatul stâlpului și măsuratul vitezei vântului timp de un an. Au constatat că vântul este aur, nu pentru că este intens, ci pentru că e foarte constant", declara, în 2009, Petru Lificiu, fost ministru al Apelor și Protecției Mediului în Guvernul Adrian Năstase, la acel moment președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

În 2012, Electra Norte Eolian, controlată pe atunci de grupul spaniol omonim, a întocmit documentația de mediu necesară aprobării proiectului parcului eolian Berești Meria. În anul următor, însă, autoritățile de la București au început să ia măsuri de tăiere a subvențiilor pentru energia regenerabilă, pentru ținerea sub control a ponderii acestora în facturile consumatorilor, ceea ce a dat peste cap planurile multor investitori în domeniu, iar proiectul gălățean a fost pus pe hold.

viewscnt
Afla mai multe despre
european energy as
parc eolian meressti galati
aviz racordare parc eolian