Un fost ofițer MApN, în trecut consilier al ex-premierului PSD Mihai Tudose, a fost numit director general la Transelectrica

Un fost ofițer MApN, în trecut consilier al ex-premierului PSD Mihai Tudose, a fost numit director general la Transelectrica
scris 22 dec 2021

Consiliul de Supraveghere al operatorului sistemului energetic național, Transelectrica, controlat de stat prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), a numit un nou Directorat provizoriu al companiei, după ce fosta conducere a rezistat în funcție numai 6 luni.

În funcția de director general a fost numit Gabriel Andronache, care l-a înlocuit pe Bogdan Toncescu.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Director general adjunct al APIA, reținut de DNA pentru mită. Prins în flagrant când încasa prima tranșă din bani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Director general adjunct al APIA, reținut de DNA pentru mită. Prins în flagrant când încasa prima tranșă din bani
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Andronache, care a fost în trecut și membru în Consiliul de Supraveghere al companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a deținut postul de consilier în cadrul aparatului propriu de lucru al fostului premier Mihai Tudose, în prezent europarlamentar.

Anterior, conform CV-ului său de la Hidroelectrica, el a fost consilier la Biroul de Promovare Economică și Comercială al Ambasadei României de la Paris (septembrie 2015 – iulie 2017), director al cabinetului ministrului Economiei (februarie 2014 – septembrie 2015), președinte al Consiliului de Administrație al Cuprumin și administrator special al producătorului de componente de muniție pentru armament Metrom SA (2014-2015), membru în comisiile de listare la Bursă ale Transgaz, Nuclearelectrica și Romgaz (2013), director de cabinet al ministrului PSD al Energiei Constantin Niță (ianuarie 2013 – februarie 2014), jurist la producătorul de mase plastice UPRUC-POL SA (martie 2010 – ianuarie 2013) și consilier al ministrului pentru IMM-uri, Comerț și Mediul de Afaceri (martie – octombrie 2009).

Costin Borc, director SNEF pentru estul Europei și Africa: \ CITEȘTE ȘI Costin Borc, director SNEF pentru estul Europei și Africa: "Vrem să facem cel puțin o achiziție în România în domenii ca ingineria, automatizările și robotica”

Gabriel Andronache deține o licență în științe juridice obținută după absolvirea Academiei de Poliție în 1997, după care a făcut un an de studii postuniversitare la Facultatea de Drept.

Mai bine de 11 ani, în perioada august 1997 – septembrie 2008, noul director general al Transelectrica a fost ofițer MapN. În 2014, el a absolvit un curs de securitate și bună guvernare la Colegiul Național de Apărare.

Tranzacție - ARES, controlată de firma americană de private equity Highlander Partners, preia Cardiomed CITEȘTE ȘI Tranzacție - ARES, controlată de firma americană de private equity Highlander Partners, preia Cardiomed

Transelectrica avea în plan în noiembrie contractarea unui împrumut bancar pe termen scurt, în sumă de 200 milioane lei, din care să folosească mai mult de o treime pentru finanțarea activității sucursalelor sale SMART SA, Teletrans și Formenerg, prin așa-numita metodă cash pooling. Acționarii companiei au respins însă ideea la jumătatea lunii în curs.

"(…) cu votul “împotrivă” al acționarilor reprezentând 80,07823% din totalul numărului de voturi exprimate valabil, nu se aprobă finanțarea de către Companie a filialelor Societatea pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport „SMART” S.A. și/sau Societatea pentru Servicii de Telecomunicații și Tehnologia Informației în Rețele Electrice de Transport „TELETRANS” S.A. și/sau Societatea „Formenerg” S.A. în condițiile asociate, cu o sumă de până la 70.000.000 lei pe baza unui acord de creditare de tip cash pooling", se arată în procesul verbal al ședinței AGA de la Transelectrica din 14 decembrie.

VIDEO Bitdefender, care pregătește listarea acțiunilor în SUA, sponsorizează Matrix CITEȘTE ȘI VIDEO Bitdefender, care pregătește listarea acțiunilor în SUA, sponsorizează Matrix

Potrivit Transelectrica, cea mai presantă nevoie de bani era cea a filialei de mentenanță SMART SA, care se confrunta de mai demult cu probleme financiare.

"Situația financiară precară în care se află filiala, care se confruntă cu o lipsă de lichidități menite să asigure susținerea activității operaționale și în egală măsură a programului de investiții, care în ultimii ani a fost redus dramatic, face extrem de dificilă apelarea la împrumuturi bancare. Performanța financiară a societății este strict legată de politica de mentenanță a acționarului unic, întrucât peste 90% din veniturile filialei provin din contractele încheiate cu Transelectrica", se menționa într-un document al operatorului de transport și sistem.

Transelectrica a raportat scăderea cu 47% a profitului net în primele 9 luni din 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 81 milioane lei, în pofida avansului cu 37% al veniturilor, la 2,282 miliarde lei. Costurile operaționale ale Transelectrica au crescut cu 57% în ianuarie-septembrie 2021, la 1,986 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
nou director general transelectrica
numiri politice companii de stat
nou directorat transelectrica
transelectrica sgg