Antreprenorul Dorinel Umbrărescu, cel mai important constructor de drumuri din România, a mai făcut un pas în demersul său de preluare a combinatului siderurgic Oțelu Roșu din Caraș Severin, prezentat anterior în detaliu, în premieră, de Profit.ro, unul dintre obstacolele din calea operațiunii fiind înlăturat de către administratorul judiciar al companiei insolvente care deține în prezent în proprietate activele întreprinderii, deși nu definitiv.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Primul pas a fost făcut în februarie, când o firmă a familiei Umbrărescu, Eco Wind Power SRL, a cumpărat creanța garantată de peste 123 milioane lei a ANAF asupra proprietarului combinatului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, administratorul judiciar al companiei proprietare, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), a trimis notificare de reziliere a contractului din septembrie 2022 prin care activele combinatului au fost închiriate unei alte firme.
Firma chiriașă, MF Industry & Asset Management SRL, este controlată indirect de Alexandru Rotaru din Republica Moldova, administratorul special al LDME și deținător al unei participații de 30% la unul dintre cei doi acționari principali ai LDME, Omnisteel SRL de peste Prut.
Omnisteel și Sunningwell International Polska, societate din Polonia fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, au fiecare câte 49,09% din capitalul LDME. Acționari minoritari la LDME, cu câte 0,91%, sunt traderul de produse metalurgice West Trade SA din Polonia și firma românească Metary SRL, a aceluiași Alexandru Rotaru din Republica Moldova.
MF Industry & Asset Management SRL a lui Rotaru, care avea închiriate activele combinatului Oțelu Roșu de la LDME, a contestat în instanță rezilierea contractului de închiriere, inclusiv cu argumentul că aceasta ar fi fost efectuată la solicitarea firmei familiei Umbrărescu, care este în prezent cel mai mare creditor al LDME. Reclamanta a argumentat că decizia de reziliere ar fi trebuit să fie supusă analizei și aprobării creditorilor și judecătorului sindic. Procesul este pe rol.
CITEȘTE ȘI Shakira a scăpat de problemele juridice pe care le avea în SpaniaAdministratorul judiciar a justificat rezilierea prin neîndeplinirea în totalitate de către chiriaș a obligațiilor contractuale asumate, inclusiv a celei privind începerea producției la data de 1 martie 2024, potrivit documentelor insolvenței LDME, analizate de Profit.ro. În replică, MF Industry & Asset Management SRL a susținut că producția nu a început la data respectivă din culpa LDME, care nu a reușit să obțină până atunci autorizație integrată de mediu și a și intrat în insolvență cu un an înainte.
Activitatea siderurgică are o vechime de peste 2 secole în orașul Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.