Cele 5 parcuri solare cu putere instalată cumulată de aproape 31 MW și capacitate de operare de 28,89 MW pe care Electrica SA a anunțat recent că intenționează să le achiziționeze preluând firmele locale care le operează, cu un preț global ajustabil de 35 milioane euro, au fost dezvoltate inclusiv cu bani proveniți dintr-un credit de zeci de milioane de euro contractat în urmă cu 8 ani de către dezvoltatori de la unul dintre giganții bancari controlați de statul chinez, relevă date analizate de Profit.ro.
Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
Grupul de distribuție, furnizare și producție de energie Electrica SA este listat la BVB, iar cel mai mare acționar al său este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din acțiuni.
Tranzacția, aflată în pregătire și necesitând aprobarea acționarilor Electrica SA, vizează capitalul firmelor TCV Impex SA, ACV Solar Technology SA, TIS Energy SA, Delta & Zeta Energy SA și Gama & Delta Energy SA. Acestea operează centralele electrice fotovoltaice Jichișu de Jos (județul Cluj, 4,95 MW), Sâncraiu (Cluj, 5 MW), Pantazi (Prahova, 6 MW, funcționare limitată la 5,86 MW), Sebiș 1 (Arad, 7,5 MW, funcționare limitată la 6,54 MW) și Sebiș 2 (Arad, 7,5 MW, funcționare limitată la 6,54 MW). Parcurile solare au avut, în perioada 2019-2020, un factor mediu de capacitate de 15,9% (Pantazi) 16,2% (Jichișu de Jos și Sâncraiu), 17% (Sebiș 1) și 17,6% (Sebiș 2).
Cei 5 operatori de parcuri solare sunt controlați de firma înregistrată în Olanda MT Project BV (cu câte 90% din capital la fiecare) și de cea germană HiTech Solar Investment GmbH (10%). Însă și cea din Olanda are drept companie-mamă o entitate juridică germană, MT Projekt und Beteiligungsgesellschaft mbH, care este parte a unui grup de companii specializat în energie solară fondat de antreprenorii germani Martin Tauschke și Peter Schrum.
Toate cele 5 firme românești țintite de Electrica SA sunt administrate de o cetățeancă chineză rezidentă în Olanda, Lijuan Hou. La înființare, erau deținute majoritar de firma din Olanda Astronergy Solar Netherlands BV, parte a grupului chinez Chint, fondat în 1984 și specializat în soluții energetice smart. Unul dintre administratorii acționarului majoritar olandez din prezent, MT Project BV, este chinezul Hong Heon, care face parte și din conducerea Chint.
Pentru a dezvolta cele cinci centrale fotovoltaice românești care urmează acum să fie preluate de Electrica SA, Astronergy Solar Netherlands BV a contractat în 2013 un credit în valoare de peste 43 milioane euro de la China Development Bank Corporation, potrivit datelor publice de la Registrul Național de Publicitate Mobiliară (RNPM), analizate de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI ”Regele puilor” din Marea Britanie: Epoca alimentelor ieftine din ultimii 20 de ani s-a încheiatChina Development Bank Corporation a fost înființată în 1994 și se află sub conducerea directă a Consiliului de Stat din China, ca bancă de dezvoltare având rolul de a finanța proiectele pe termen lung care fac parte din strategia de dezvoltare economică și socială a Republicii Populare Chineze. La finalul anului trecut, banca a raportat active totale de aproape 2.500 mii de miliarde de dolari și un efectiv de angajați de 12.000 de persoane.
Banca chineză de stat a mai finanțat proiecte de producție de energie regenerabilă în România, precum parcul eolian de 50 MW Mireasa din Dobrogea al Monsson Group și centrala solară de 55 MW de la Ucea de Sus a Hareon Solar Technology.
CITEȘTE ȘI Garderoba laureatului premiului Nobel Gabriel García Márquez, scoasă la vânzareToate cele 5 firme pe care Electrica SA vrea să le preia au terminat pe plus anul trecut, raportând un profit net cumulat de peste 15 milioane lei, la venituri totale de aproape 86 milioane lei, din care peste trei sferturi au provenit din vânzarea de certificate verzi primite ca subvenție prin lege și decontate pe facturi de consumatorii de energie din România.
Prețul global al tranzacției a fost stabilit la 35 milioane euro, presupunând un nivel al datoriei nete zero și un nivel al capitalului de lucru net zero.
CITEȘTE ȘI Administrația Biden se pregătește să reia în noiembrie programul pentru imigrație ”Remain în Mexico” al lui Donald TrumpPrețul final care urmează să fie plătit de Electrica SA va fi ajustat, în plus sau în minus, în funcție de situația reală a îndatorării și a capitalului de lucru al companiilor preluate la data finalizării tranzacției. De asemenea, din prețul global se va scădea valorea certificatelor verzi vândute de firme după 1 septembrie 2021, costul asigurării de garanții contractate de Electrica SA special pentru tranzacție, precum și suma de 200.000 euro, reprezentând o parte din valoarea contractelor de servicii încheiate de firmele preluate, în calitate de clienți, cu acționarul lor majoritar, MT Project BV.
"Tranzacția va fi finanțată din creditul-punte în sumă de până la 750 milioane lei care va fi contractat de Electrica SA de la un consorțiu format din băncile Erste Bank si Raiffeisen Bank și/sau din fonduri proprii ale grupului Electrica", precizează compania. Acționarii Electrica SA au aprobat în primăvară contractarea unui astfel de credit, "în vederea susținerii oportunităților de creștere anorganică prezentate în Strategia grupului Electrica referitoare la proiecte din zona de fuziuni și achiziții, în domenii diverse cum ar fi extinderea lanțului valoric, în special în zona de producție din surse regenerabile, dar și dezvoltarea altor activități noi, bazate pe tehnologie inovativă".
CITEȘTE ȘI Moody’s a îmbunătățit perspectiva României din negativă în stabilă. Standard&Poor's a reconfirmat ratingul suveran. Rata de vaccinare relativ scăzută a României poate împiedica însă performanța economicăÎn vara anului trecut, Electrica SA a cumpărat un parc fotovoltaic din Giurgiu de la un grup de investitori israelieni. Compania a plătit în total circa 5,45 milioane euro, din care 1,637 milioane euro părțile sociale ale firmei deținătoare și operatoare a parcului și 3,817 milioane euro decontarea împrumuturilor acordate firmei de către foștii asociați.
Anul acesta, tot în vară, Electrica SA a semnat cu Monsson Group contracte de vânzare-cumpărare de părți sociale în trei companii de proiect care dezvoltă un portofoliu totalizând 207 MW de energie regenerabilă, compus din două parcuri fotovoltaice în zona Satu Mare și un parc eolian în zona Dobrogea, la un preț total estimat la 13,2 milioane euro.