Consumatorii casnici și non-casnici mici care vor rămâne fără furnizor de gaze naturale achită în prezent un preț de 2,4 mai ridicat decât au plătit, de exemplu, foștii clienți ai AIK Energy, în urma preluării de către Premier Energy în calitate de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) anul trecut.
Motivul: prețul pentru această categorie de consumatori depinde de prețul de achiziție plătit de furnizor pe piața spot pentru ziua următoare (PZU).
Astfel, dacă, pentru gazul furnizat în luna octombrie 2021, prețul FUI-ului desemnat potrivit propriului regulament (cel mai mic preț ofertat de cei 6 FUI recunoscuți de reglementator) de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) era de 75,99 lei/MWh, în prezent acesta a ajuns la 180,43 lei/MWh. La acest preț se adaugă tariful de distribuție și TVA.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro: Ministrul Energiei anunță - Centralele de apartament nu vor fi interzise. Va fi însă o taxăPrețul de 180,43 lei/MWh pentru gazul furnizat în luna iulie a fost ofertat de Electrica Furnizare, iar acesta este cel mai scăzut din cele oferite de FUI-i recunoscuți de ANRE.
Evoluția prețurilor de preluare a consumatorilor rămași fără furnizor din ultimele 10 luni
Engie România, de exemplu, a ofertat un preț de FUI de 202 lei/MWh pentru luna iulie, iar CEZ Vânzare, unul de 197 lei/MWh.
Electrica Furnizare SA a fost FUI-ul care a oferit cele mai mici prețuri de preluare a consumatorilor rămași fără furnizor în ultimele 7 luni, de la începutul acestui an.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro - Ministrul Energiei avertizează: Românii care nu încheie contracte pe piața concurențială și rămân abonați ai serviciului universal vor plăti facturi mult mai mari la iarnă!De este important: Unii dintre furnizorii care au făcut oferte favorabile consumatorilor casnici în urma liberalizării pieței de la mijlocul anului trecut, în special cei care nu au semnat contracte pe întreaga cantitate estimată a fi consumată de consumatorii lor, ar putea avea probleme financiare destul de mari în această perioadă, în care prețul gazului a crescut de 4 ori comparativ cu perioada similară a anului trecut. Nu este exclus ca unii dintre aceștia să ajungă în incapacitatea de a-și îndeplini obligațiile contractuale către clienți, așa cum s-a întâmplat anul trecut cu AIK Energy.
Prețurile de preluare a consumatorilor rămași fără furnizor pentru luna iulie oferite de cei 6 FUI
În urma problemelor AIK Energy, Premier Energy a preluat de la cel mai mai mare importator al ultimilor ani, în calitate de furnizor de ultimă instanță (FUI), 3.639 de clienți, dintre care 3.201 au semnat, în perioada legală de 3 luni, un contract concurențial.
Pentru a proteja consumatorii, casnici și non-casnici mici, care rămân fără furnizor, ANRE a adoptat, la finalul lunii septembrie a anului trecut, un act prin care aceștia să fie preluați “de către un furnizor de ultimă instanță (FUI) doar în situațiile în care nu mai are asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio altă sursă, fapt care se poate întâmpla fie din cauza unei probleme pe care o are furnizorul actual, fie din cauză că nu își găsește un furnizor la un moment dat”.
Consumatorii trebuie să știe în primul rând că prețul pentru gazul oferit în regim de ultimă instanță este unul variabil, diferit de la lună la lună, și depinde de evoluția prețului pentru ziua următoare (PZU).
În a doilea rând, ei trebuie să știe că această situație (furnizarea în regim de FUI) este temporară. “Clienților finali li se asigură furnizarea în regim de ultimă instanță pe perioade cuprinse între 1 lună și 3 luni, în funcție de situația identificată și de categoria de consum în care se încadrează (un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh sau un consum anual mai mare de 28.000 MWh)”, preciza la acea dată ANRE pentru Profit.ro.
În trei luni, deci, un consumator casnic sau non-casnic cu un consum anual mai mic de 28.000 MWh rămas fără furnizor ar trebui să semneze un nou contract cu un furnizor concurențial. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, dată fiind evoluția ascendentă a prețurilor pe piața de gaze pe timp de iarnă.
Prețul pentru ziua următoare (PZU) a ajuns deja la 191 ,4 lei/MWh pentru gazul furnizat miercuri, 11 august.