Profitul net al OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, controlat de grupul austriac omonim și la care statul român deține peste 20% din acțiuni, s-a diminuat cu 80% în primul semestru, față de perioada similară a anului trecut, de la 4,64 miliarde lei la numai 944 milioane lei, ca urmare a reducerii prețurilor la produse energetice, a reviziilor rafinăriei și centralei electrice de la Brazi și a plăților către bugetul de stat în baza celebrei contribuții de solidaritate.
Mai mult, pe al doilea trimestru al anului, compania a consemnat o pierdere de 537 milioane lei, față de profitul net de aproape 2,9 miliarde lei din T2 2022.
Încasările totale din vânzări ale OMV Petrom s-au comprimat cu 30% în S1, de la 25,58 la 17,86 miliarde lei.
S-a accentuat astfel tendința din primul trimestru al anului, când profitul OMV Petrom a scăzut cu 15% față de T1 2022, la 1,481 miliarde lei, ca urmare a scăderii atât a cotațiilor produselor energetice, cât și a cererii din sector, care au dus la reducerea cu 20% a veniturilor companiei.
″În primele șase luni ale anului, prețurile la energie pe piețele globale au scăzut semnificativ față de recordurile înregistrate în 2022 și se apropie de nivelurile înregistrate înainte de criza energetică. În acest context, profitul nostru net a scăzut la 0,9 miliarde lei. Investițiile noastre au crescut cu 70%, la 2,4 miliarde lei, și contribuția noastră la bugetul de stat a fost de 8,8 miliarde lei, un nivel similar cu cel din prima jumătate a anului trecut″, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere.
Potrivit celui mai recent raport financiar al companiei, OMV Petrom a plătit în al doilea trimestru al anului contribuție de solidaritate în sumă totală de aproape 2 miliarde lei (1,983 miliarde lei), din care 1,485 miliarde lei pentru țițeiul rafinat în 2022 și 498 milioane lei pentru cel din prima jumătate a lui 2023.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Mihnea Vasiliu, fostul director general al Ringier România, a decedatSubsidiara românească a austriecilor de la OMV arată că, în S1 2023, rezultatul din exploatare a scăzut cu nu mai puțin de 2 miliarde de lei față de primele 6 luni din 2022, ″în mare parte din cauza prețurilor de piață mai mici și disponibilității mai scăzute a activelor noastre, ca urmare a activităților de întreținere planificate, în principal la rafinăria Petrobrazi și centrala electrică Brazi, ambele activități prelungite mai mult decât era programat inițial, ca a urmare a unor lucrări suplimentare identificate în timpul activităților de mentenanță″.
Producția totală de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 5% în primul semestru (cu 4% cea de țiței și condensat și cu 5% cea de gaze naturale), iar volumul de vânzări de produse rafinate s-a diminuat cu 4%, în condițiile comprimării ratei de utilizare a rafinăriei de la Brazi în al doilea trimestru al anului, ca urmare a reviziei, de la 86% la 31%.
CITEȘTE ȘI VIDEO Niger – Lovitură de stat anunțată în direct la televiziunea națională. Soldații au dizolvat Constituția și au închis granițele țării. Președintele, ales democratic în 2021, a fost reținut″Costul de producție (în extracția de hidrocarburi - n.r.) a crescut cu 19%, la 14,9 dolari/baril echivalent petrol (bep), în principal din cauza unui element de natură nerecurentă în legătură cu un control fiscal cu efect pozitiv în S1 2022, precum și a scăderii producției disponibile pentru vânzare și a creșterii generale a costurilor. Costul de producție exprimat în lei s-a majorat cu 20%, la 68,2 lei/bep″, se arată în raport.
Vânzările de gaze au scăzut cu 5%, iar producția de energie electrică s-a micșorat cu 54%, din cauza reviziei prelungite a centralei de la Brazi.
CITEȘTE ȘI ANAF - Prejudiciu de 51,4 milioane lei cu țigări produse ilegal în Suceava din tutun importat fără autorizație din Federația RusăPe partea de prețuri, OMV Petrom a realizat o cotație la țiței de 68,97 dolari/baril, cu 24% mai mică decât cea din S1 2022.
Prețul mediu ponderat al gazelor naturale pe termen mediu și lung s-a redus în T2 2023 la nivelul întregii piețe românești de la 471 la 168 lei/MWh, pentru contractele încheiare în cursul trimestrului, iar pentru livrările din aprilie-iunie 2023, de la 406 la 252 lei/MWh. Livrările pe piețele spot din T2 2023 au avut un preț mediu ponderat de 175 lei/MWh, față de 506 lei/MWh în perioada similară a anului trecut.
La energie electrică, prețul mediu spot de la OPCOM a scăzut cu 48% în prima jumătate a anului, de la 1.040 la 540 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI VIDEO România n-a reușit să cumpere sisteme portabile de rachete antiaeriene. Procedură de achiziție de miliarde de lei, eșuată după aproape un an de la lansareOMV Petrom distribuie anul acesta dividende în valoare totală de peste 5,1 miliarde lei, cu aproape 16% mai mari decât cele plătite în 2022.
Compania a înregistrat anul trecut un profit record de 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori ai mare decât precedentul record, realizat în 2013, de 1,1 miliarde de euro, ca urmare a exploziei prețurilor la țiței, gaze, carburanți și energie. Comparativ cu profitul net de 2,86 miliarde lei din 2021, cel din 2022, de 10,3 miliarde lei, a fost de 3,6 ori mai ridicat.