Compania elvețiană AOT Energy a cumpărat CET Arad, aflată în insolvență, tranzacție prezentată în primăvară și anunțată acum oficial.
Prețul este de 27 milioane euro.
CET Arad și AOT Energy au semnat atunci și un contract de ipotecă imobiliară pe creanțe.
Proiectul ar urma să fie dezvoltat pe un teren de 69 de hectare care a aparținut CET Arad, producătorul de energie electrică și termică controlat de Consiliul Local al municipiului, aflat în insolvență.
Terenul a fost preluat de către furnizorul de gaze (de asemenea insolvent) C-Gaz&Energy Distribuție, controlat de către omul de afaceri Peter Braun și de soția sa, în contul unei datorii de circa 2,41 milioane lei a CET Arad pentru gaze livrate și neplătite. Prețul de vânzare a fost de 3,27 milioane lei, fiind achitat cu creanța contra CET Arad, plus diferența, plătită de o altă companie a familiei Braun, Gas&Power Trading, era relatat atunci.
CITEȘTE ȘI Nicușor Dan, susținut de PNL pentru Primăria CapitaleiFamilia lui Albert Frere, care a fondat compania, deținea, la decesul acestuia, 51% din acțiunile AOT Energy, moștenitorii miliardarului belgian cedând participația majoritară la firmă traderului de metale (tot elvețian) ArrowMetals în vara lui 2019.
Planurile de viitor ale CET Arad includeau optimizarea capacității de producție, îmbunătățirea timpului de reacție, eficientizarea și, mai ales sporirea flexibilității companiei, în vederea obținerii acreditării pentru prestarea de servicii de echilibrare în Sistemul Energetic National (SEN). La finele anului trecut, CET Arad a realizat o investiție de 500.000 de euro din surse proprii, pentru modernizarea turbinei de energie electrică și termică din folosință, investiție care a trecut deja testele tehnice și funcționează în stare optimă.
CITEȘTE ȘI Fondul suveran de investiții al Norvegiei a câștigat o sumă record de 180 miliarde de dolari în 2019"Ca parte din strategia de reorganizare și de acreditare pentru prestarea de servicii de echilibrare în SEN, CET Arad are în plan să realizeze o unitate agregată, formată din module generatoare echipate cu motoare termice ce funcționează în cogenerare de înaltă eficiență, motoare termice de ultimă generație având o putere electrică total instalată de 21 MW, care lucrează împreună cu o unitate de stocare de 2 MW cu baterii litiu-ion. Noua unitate agregată va asigura o reducere a consumului specific de combustibil și implicit reducerea poluanților degajați, asigurând și furnizarea de agent termic către SACET Arad la prețuri cu 10% mai mici față de cele din prezent, pe tot parcursul anului", mai afirma sursa citată.
CET Arad, anterior concentrată pe energie termică, urmărea să atingă, conform strategiei atunci în curs de implementare, venituri din vânzarea de energie electrică de 70% din cifra de afaceri.