ULTIMA ORĂ Profitul Hidroelectrica a scăzut cu aproape o treime. Totul a mers în jos în S1: producția, vânzările și prețurile

ULTIMA ORĂ Profitul Hidroelectrica a scăzut cu aproape o treime. Totul a mers în jos în S1: producția, vânzările și prețurile
scris 13 aug 2024

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a raportat pe primul semestru 2024 un profit net de 2,69 miliarde lei, în scădere cu 32% față de cel de 3,94 miliarde lei din S1 2023, din cauza diminuării producției de curent electric, a vânzărilor de energie și a prețurilor de tranzacționare a acesteia.

Astfel, în trimestrul 2 al anului, s-au accentuat tendințele din T1, reflectate deja în bugetul rectificat al companiei pe 2024, când profitul net a fost în scădere cu 23% față de perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a reducerii cu 26% a prețului mediu de vânzare angro comparativ cu T1 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Undă verde de la Bruxelles - Nokian Tyres, care a plecat din Rusia alegând România, primește ajutor de stat pentru mega-investiția de la Oradea: Va fi o premieră la nivel mondial! CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Undă verde de la Bruxelles - Nokian Tyres, care a plecat din Rusia alegând România, primește ajutor de stat pentru mega-investiția de la Oradea: Va fi o premieră la nivel mondial!
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În primul semestru, veniturile Hidroelectrica au scăzut cu 26%, la 5,15 miliarde lei, pe fondul diminuării cu 22% a producției de energie și cu 24% a volumelor de electricitate vândute.

Doar în T2, profitul net a scăzut cu 39%, la 1,364 miliarde lei, veniturile coborând cu 29%, la 2,614 miliarde lei, din cauza reducerii producției și vânzărilor de energie cu 36%.

FOTO Premier Energy își atenționează clienții: Ai grijă, evită capcanele. Vin agenții de teren ai altor companii și îți spun altceva! CITEȘTE ȘI FOTO Premier Energy își atenționează clienții: Ai grijă, evită capcanele. Vin agenții de teren ai altor companii și îți spun altceva!

Prețul mediu angro de vânzare a energiei a fost de 441 lei/MWh pe tot primul semestru din 2024, cu 13% mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut. În T2 2024, scăderea de preț a fost de numai 3%, la 446 lei/MWh.

Pe piețele spot, pentru Ziua Următoare (PZU) și Intrazilnică (PI), reducerea de preț mediu a fost de circa 30% în S1 2024, față de prima jumătate a lui 2023.

Se observă o contribuție semnificativă a rezultatelor din trimestrul II 2024 la scăderile înregistrate în primele șase luni, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului II (1 aprilie 2024), a modificărilor aduse MACEE, care au condus la perioade de fluctuații semnificative ale condițiilor de piață (prețuri și cantități tranzacționate). Această perioadă de ajustare a pieței la noile condiții și reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condițiile hidrologice limitând capacitatea de producție a societății″, notează conducerea Hidroelectrica.

Începând cu 1 aprilie 2024, pentru cantitățile de energie contractate de la această dată, prețul MACEE a scăzut de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh, iar participarea la mecanism a devenit voluntară, ceea ce permite vânzarea în avans a energiei disponibile pe piețele bilaterale (direct sau centralizat).

viewscnt
Afla mai multe despre
profit hidroelectrica
producție hidroelectrica
încasări hidroelectrica
preț energie hidroelectrica