ULTIMA ORĂ Prețurile finale la energie și gaze se ″semi-liberalizează″ de la 1 aprilie 2025. Se propune o perioadă de tranziție de 1 an, până după iarna 2025-2026

ULTIMA ORĂ Prețurile finale la energie și gaze se ″semi-liberalizează″ de la 1 aprilie 2025. Se propune o perioadă de tranziție de 1 an, până după iarna 2025-2026
scris 15 mar 2024

Prețurile finale pentru consumatori la energie electrică și gaze naturale vor fi ″semi-liberalizate″, de la 1 aprilie 2025, când expiră actuala schemă de plafonare, Ministerul Energiei propunând o perioadă de tranziție de 1 an, până după iarna 2025-2026.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

″Având în vedere importanța asigurării în plan economic și social a unui nivel ridicat de protecție a clienților finali de energie electrică/gaze naturale, autoritatea de reglementare a propus etapizarea măsurilor de ieșire din schema de sprijin, în sensul introducerii unei perioade de tranziție de 1 an de zile, începând de la data de 1 aprilie 2025 și până la data de 31 martie 2026″, este justificarea autorităților.

Urmărește-ne și pe Google News
Salata iute provenită din Asia, cu o greutate de până la 1 kg, poate fi cultivată și în România CITEȘTE ȘI Salata iute provenită din Asia, cu o greutate de până la 1 kg, poate fi cultivată și în România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ordonanța de urgență de modificare a legislației actuale a plafonării, pregătită de guvernanți și analizată de Profit.ro, stipulează că va fi stabilită valoarea maximă a componentei de achiziție a energiei electrice/gazelor naturale din prețul aferent ofertelor de furnizare, aplicabil în perioada de tranziție, pe baza unei formule, luând în considerare media ponderată a prețurilor rezultate din toate tranzacțiile cu produse standardizate pe termen mediu și lung realizate pe piețele la termen și media ponderată a prețurilor de închidere a pieței spot (PZU), la care se va aplica un coeficient de 1,1, care să acoperere eventualele dezechilibre, precum și profilarea.

VIDEO Punct de întoarcere realizat pe sub pasajul rutier de pe DN 1, la Aeroport Otopeni CITEȘTE ȘI VIDEO Punct de întoarcere realizat pe sub pasajul rutier de pe DN 1, la Aeroport Otopeni

″Din analiza datelor disponibile, pentru energie electrică, ca exemplu, în anul 2021, când piața era complet liberalizată, PZU avea o pondere de aprox. 46%, și astfel, în vederea stimulării tranzacționării pe piețele la termen se propune o pondere de 40%, iar pentru gaze naturale, ponderea PZU este între 5-10%″, este argumentat.

De asemenea, va fi stabilită valoarea maximă a componentei de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale din prețul aferent ofertelor de furnizare, aplicabil în perioada de tranziție, și din prețurile realizate.

În plus, va fi stabilită obligația furnizorilor de energie electrică/gaze naturale de a elabora oferte pentru perioade subsecvente de cel puțin 3 luni.

TAROM lansează o nouă ofertă de bilete la prețuri reduse CITEȘTE ȘI TAROM lansează o nouă ofertă de bilete la prețuri reduse

Prețul energiei electrice/gazelor naturale din contractele cu clienții finali aferent fiecărei perioade subsecvente pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026 este stabilit ca sumă a componentei de achiziție și a componentei de furnizare.

Prețul energiei electrice/gazelor naturale realizat aferent fiecărei luni din perioada de tranziție se determină ca sumă a componentei de furnizare și a componentei de achiziție a energiei electrice/gazelor naturale determinată pe baza cantităților achiziționate și a prețurilor aferente acestor tranzacții.

La calculul prețului final facturat pentru consumul realizat în perioada de tranziție va fi luat în considerare minimul dintre prețul energiei electrice/gazelor  naturale din contract și prețul energiei electrice/gazelor naturale realizat″, este indicat.

Când trecem la ora de vară în acest an. De ce nu a renunțat România la schimbarea orei CITEȘTE ȘI Când trecem la ora de vară în acest an. De ce nu a renunțat România la schimbarea orei

Totodată, începând cu data de 1 aprilie 2024, operatorii piețelor centralizate vor avea obligația de a publica aceste prețuri/cantități, astfel încât, la elaborarea ofertelor, toți furnizorii, dar și piața, să aibă la dispoziție informații transparente și unitare, în condițiile în care, pentru energie electrică, OPCOM publică deja prețurile din contractele bilaterale pentru piețele la termen de energie electrică și rapoarte lunare cu preț PZU.

″De asemenea, se are în vedere crearea unei baze legale pentru emiterea de către ANRE a unei reglementări prin care să introducă în sarcina furnizorilor de energie electrică/gaze naturale a unor obligații de informare a clienților finali cu privire la eliminarea schemei de sprijin și cu privire la modul de stabilire a prețurilor de furnizare din oferte/contracte după eliminarea acesteia, precum și a unor obligații de a transmite noi oferte elaborate conform prevederilor aplicabile în perioada de tranziție″, mai este arătat.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare prețuri energie gaze
plafonare prețuri energie
scumpire energie
clienți energie fui
furnizare de ultimă instanță energie electrică
prețuri plafonate energie