Consumatorii casnici de gaze naturale vor plăti de la 1 aprilie 2022 și până la 31 martie 2023 un preț final cu toate tarifele și taxele incluse de cel mult 0,31 lei/kWh, potrivit celei mai recente variante de proiect de ordonanță de urgență privind schema de sprijin din energie, noutatea fiind că prețul plafonat va fi aplicat fără limită de consum, relevă datele analizate de Profit.ro.
"Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 — 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici", stipulează draftul de act normativ citat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe 24 februarie, premierul Nicolae Ciucă menționa același preț pentru populație, de 0,31 lei/kWh, însă în limita unui consum anual de 1.200 mc (12,66 MWh).
Proiectul de OUG de acum nu menționează niciun fel de prag de consum pentru aplicarea prețului plafonat clienților casnici.
În cazul clienților noncasnici, plafonul de preț final va fi de 0,37 lei/kWh și se va aplica persoanelor juridice care au avut în 2021 un consum anual de cel mult 50.000 MWh, conform documentului. Limita este una generoasă, dat fiind că, potrivit clasificației oficiale reglementate, cei mai mari consumatori industriali de gaze sunt considerați a fi cei cu consum anual între 28.000,01 și 280.000 MWh.
Draftul mai menționează, în formulări destul de neclare, că limita anuală de consum de gaze de 50.000 MWh care dă dreptul la preț plafonat va fi utilizată totuși și pentru unii clienți casnici, în mod colectiv, în cazul blocurilor de locuințe care au o singură centrală pe gaze care alimentează toate apartamentele și un singur contor.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Dan Suciu, BNR: Plafonarea prețurilor la energie va avea un impact uriaș asupra inflației. Așteptăm decizii!"Prin derogare (…), în cazul locurilor de consum ale clienților casnici dintr-un condominiu, racordate printr-o instalație comună cu un singur contor de măsurare, pentru încadrarea în tranșele de consum (…), consumul fiecărui proprietar, se determină (…) în cazul consumului de gaze naturale, prin împărțirea consumului total al asociației de proprietari/locatari înregistrat în anul 2021 la numărul de spații locative care fac parte din respectivul condominiu", scrie în proiect.
La fel se va proceda și în cazul "cartierelor de tip rezidențial pentru care furnizorii au încheiate contracte de furnizare cu primăriile, respectiv dezvoltatorii imobiliari/asociațiile de proprietari ale dezvoltărilor imobiliare, iar locurile de consum ale clienților casnici sunt facturate la comun printr-o singură factură".
CITEȘTE ȘI Banca Internațională de Investiții, în care România este acționar alături de Rusia, a intrat în junkLimita anuală de 50.000 MWh este însă foarte largă, astfel încât este extrem de puțin probabil să fi fost depășită, chiar și în cazul celor mai mari ansambluri rezidențiale.
Proiectul prevede, la energie electrică, plafoane de prețuri finale de 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici cu consum lunar mediu de cel mult 100 kWh în 2021, de 0,8 lei/kWh pentru casnicii care au consumat anul trecut în medie între 100 și maximum 300 kWh pe lună și de 1 leu/kWh pentru toți clienții noncasnici, cu excepția marilor consumatori industriali precum Alro Slatina sau Liberty Galați, care beneficiază de ajutor de stat pentru costul certificatelor CO2 inclus în prețul energiei electrice.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Europa continuă să piardă teren pe piața de autoturisme. Dacia reușește să crească și să-și majoreze cota de piațăDe altfel, proiectul de OUG stipulează că lista marilor consumatori de energie ce beneficiază de acest ajutor de stat cu costurile CO2 va fi publicată în premieră de către Ministerul Energiei după intrarea în vigoare a ordonanței.
Plafoanele de preț, precum și limitele de consum care dau dreptul la acestea, vor putea fi modificate prin hotărâre de Guvern, "în funcție de evoluțiile înregistrate pe piețele interne și intemaționale de energie electrică și gaze naturale și de evoluția geopolitică din veclnatatea României", se mai menționează în draftul de act normativ.