ULTIMĂ ORĂ Oficial: Termenul de transmitere a cifrei de afaceri a companiilor din energie pentru calcularea contribuției de 2% se amână “până la o dată care va fi comunicată ulterior”

ULTIMĂ ORĂ Oficial: Termenul de transmitere a cifrei de afaceri a companiilor din energie pentru calcularea contribuției de 2% se amână “până la o dată care va fi comunicată ulterior”
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 feb 2019

Taxa de 2% pe cifrea de afaceri a companiilor din energie este din ce în ce mai incertă, după ALDE, care s-a declarat pentru eliminarea acestei, venind rândul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să anunțe prorogarea “până la o dată care va fi comunicată ulterior” a termenului pentru transmiterea cifrei de afaceri realizate de titularii de licențe ANRE.

Tot marți, secretarul de Stat Doru Vișan a anunțat că Ministerul Energiei a cerut Guvernului prorogarea cu un an a termenului de aplicare a contribuției bănești de 2% din cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorii din energie către ANRE.

Urmărește-ne și pe Google News

Termenul prevăzut în legislația în vigoare (Ord. 224/2018 privind aprobarea tarifelor și contribuțiilor bănești percepute de ANRE) expira miercuri, 20 februarie ("sfârșitul decadei a doua a lunii februarie"), iar, în absența cifrelor transmise de companii, ANRE ar fi trebuit să factureze contribuția datorată "pe baza unei valori a cifrei de afaceri la o valoare egală cu contribuția percepută de ANRE în anul 2018". Adică echivalent a 0,1-0,2% și nu 2% din cifra de afaceri.

Potrivit unui nou proiect de ordin ANRE, aflat în dezbatere publică, termenul rămâne același, însă în absența cifrei de afaceri transmise de companii, ANRE calculează taxa de 2% pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finanțelor Publice, care includea întreaga activitate a acestora, nu numai cea legată de producerea, furnizarea sau distribuția de energie electrică și gaze naturale.

"Titularii de licente, vor comunica ANRE, prin scrisoare oficială semnată de reprezentantul legal sau de o persoană împuternicită de acesta până la data de 20 februarie, valoarea cifrei de afaceri estimate a fi realizată în anul precedent din activitățile ce fac obiectul licențelor detinute. În cazul în care titularii de licențe nu respectă termenul, ANRE calculează contribuția datorată pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finanțelor Publice", se precizează într-un proiect de ordin ANRE.

Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, OMV Petrom nu transmite cifra de afaceri pentru activitățile licențiate până pe 20 februarie, ANRE îi va impune o contribuție de 2% pe întreaga cifră de afaceri, inclusiv pe cea din vânzarea de produse petroliere și carburanți.

Drept urmare, ANRE a emis marți un comunicat care precizează că: "având în vedere prevederile Ordinului ANRE nr. 224/2018 de aprobare a tarifelor și contribuțiilor bănești percepute de ANRE în anul 2019, precum și prevederile proiectului de ordin privind aprobarea Metodologiei privind calculul și stabilirea contribuției bănești anuale prevăzute la art. 2 alin. (3^1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.33/2007 privind organizarea și funcționarea ANRE, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 160/2012, astfel cum a fost introdus prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 si de modificare a Ordinului 224/2018, proiect care, în prezent, se află pe circuitul de avizare/aprobare, termenul pentru transmiterea cifrei de afaceri realizate de titularii de licențe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice și termice în cogenerare pentru componenta energia electrică și al gazelor naturale din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE se prorogă până la o data care va fi comunicată ulterior."

 

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa
cifra de afaceri
energie
termen
amnare
prorogare