ULTIMA ORĂ Înghețarea prețurilor la electricitate pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 3 ani. ANRE va întocmi o metodologie care va permite operațiunea

ULTIMA ORĂ Înghețarea prețurilor la electricitate pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 3 ani. ANRE va întocmi o metodologie care va permite operațiunea
scris 21 dec 2018

Ordonanța de urgență care plafonează prețul gazelor naturale, aprobată în această seară de Guvern, conține și prevederi care permit ANRE să întocmească o metodologie în baza căreia și prețurile la energie electrică plătite de consumatorii casnici vor fi înghețate pe o perioadă de 3 ani, a anunțat consilierul de stat Darius Vâlcov.

Guvernul a decis totodată plafonarea prețului la gaze, cum poate fi văzut la finalul articolului.

Urmărește-ne și pe Google News

"S-a dat posibilitatea ANRE să facă o metodologie de înghețare a prețurilor la energie electrică pe 3 ani", a spus Vâlcov.

Varianta inițială a proiectului de OUG prevedea că Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va controla prețurile pe piața reglementată de electricitate, după modelul plafonului impus la gaze, producătorii având obligația să livreze furnizorilor de ultima instanță, în perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici la prețuri "agreate" de ANRE.

ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile

Proiectul prevedea că, pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, pentru clienții casnici furnizarea de energie electrică este în condiții reglementate, de către ANRE, care trebuie să aprobe și să publice tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici pentru respectiva perioadă.

Producătorii de electricitate vor avea obligația de a livra furnizorilor de ultimă instanță, in perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici pentru care aplica tarife reglementate. Numai după ce au asigurat consumul clienților casnici, producătorii vor avea obligația de a oferta public și nediscriminatoriu pe piața concurențială întreaga energie electrică rămasă disponibilă.

La rândul lor, furnizorii de ultimă instanță (FUI) sunt obligați să asigure furnizarea de energie electrică, “in condiții de calitate și la prețuri rezonabile, transparente, usor comparabile și nediscriminatorii conform reglementărilor ANRE”.

Dacă nu respectă aceste prevederi, producătorii vor putea fi amendați cu un cuantum de 10% din cifra de afaceri a anului anterior. O amendă identică este prevăzută și în cazul producătorilor de gaze.

Astăzi, Guvernul a aprobat plafonarea până în primăvara lui 2022 a prețului de vânzare al gazelor naturale din producția internă de la producători la furnizori, urmând să se aplice plafoane diferite în funcție de tipul de consumator final al acestor gaze, casnic sau industrial. Astfel, în cazul gazelor destinate populației, plafonul va fi de 68 lei/MWh, așa cum prevedea și varianta inițială a proiectului de OUG. Pentru consumatorii industriali, plafonul va fi impus prin revenirea la un mix sau "coș" de gaze, compus din gaze din producția internă și gaze din import, specific perioadei de dinainte de liberalizarea pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret energie
plafon pret energie
plafonare preturi energie
preturi reglementate energie
preturi energie consumatori casnici
furnizori de ultima instanta
factura energie