Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de vineri, în care ar urma să decidă și plafonarea prețului gazelor vândute de producătorii interni la 68 lei/MWh, un proiect de hotărâre de prelungire până în 2027 a acordurilor petroliere semnate între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și producătorul de gaze controlat de statul român Romgaz pentru un număr de 11 perimetre de exploatare de gaze naturale, acorduri care urmează să expire anul acesta, respectiv în 2019 și 2020.
Potrivit ANRM, prelungirea acestor acorduri va aduce în plus la bugetul de stat o sumă medie anuală de 15,1 milioane lei din redevențele percepute pe veniturile obținute de Romgaz din vânzarea gazelor naturale extrase de pe aceste perimetre în perioada 2019-2023.
Este vorba despre perimetrele Alunu (județul Vâlcea), Chirpăr (Sibiu), Tărcești (Harghita), Păingeni (Mureș), Saușa (Mureș), Zau de Câmpie – Saulia (Mureș), Petiș (Sibiu), Roman (Neamț), Săbed (Mureș), Țaga (Cluj) și Retiș (Sibiu).
CITEȘTE ȘI FOTO Pe fondul lipsei de personal pe piața locală, Lidl lansează o campanie inedită, pe aeroporturi și la vamă, pentru a-i convinge pe românii din străinătate să revină în țarăRomgaz a cerut ANRM prelungirea acordurilor în aprilie anul acesta. Pentru toate acestea, durata maximă admisă este de 30 de ani, ele intrând în vigoare pe 16 decembrie 1997.
"În situația în care, ca urmare a îmbunătățirii tehnologiilor de extracție, a modificării comportării zăcământului în cursul exploatării sau a identificării de noi resurse geologice de petrol, valorificabile din punct de vedere economic, ANRM stabilește că există rezerve suplimentare celor care erau confirmate la data încheierii acordului, Agenția emite noi încheieri ce vor detalia noile rezerve și poate decide asupra extinderii duratei unei faze a unui acord petrolier, cu condiția ca durata maximă a acordului să nu se fi depășit", arată ANRM.
Potrivit sursei citate, începând cu 2004, pe măsură ce rezervele dovedite confirmate inițial în zăcămintele comerciale se epuizau și se anticipa exploatarea rezervelor dovedite suplimentare, Romgaz a întocmit și prezentat ANRM studii tehnico - economice de evaluare a resurselor geologice și a performanțelor în exploatare pentru fiecare zăcământ comercial a cărui durată de valabilitate se apropia de termenul limită fixat inițial. În baza acestor studii, rezervele dovedite suplimentare au fost confirmate prin noi încheieri ale Agenției.
"Exploatarea în continuare de către titular a acestor rezerve confirmate va conduce la creșterea factorului final de recuperare a petrolului din zăcămintele respective, în condiții de eficiență economică pentru titular. Continuarea, fără întrerupere, a operațiunilor de exploatare va permite și realizarea unor importante venituri la bugetul statului, sub formă de redevențe, impozite și taxe, și a altor avantaje de ordin economic și social. Prin programele anuale de desfășurare a operațiunilor petroliere de exploatare ce vor fi aprobate de ANRM se vor putea stabili și alte lucrări care ar putea conduce, pe mai departe, la identificarea unor noi resurse valorificabile din punct de vedere economic, pe măsura evoluțiilor tehnologiilor și expertizei în domeniu", menționează ANRM.
CITEȘTE ȘI De ce anume nu ține cont programul de guvernare?Tot astăzi ar urma să fie adoptat și proiectul de OUG cu măsuri fiscal-bugetare care include plafonarea până în primăvara lui 2022 a prețului de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 68 lei/MWh. "Prețul stabilit de 68 lei/MWh este cu 22% mai mic decât cel estimat pentru luna martie 2019, de 80,25 lei/MWh (determinat ca medie aritmetică între prețurile gazelor naturale de pe piața internă și cele din import)", se arată în expunerea de motive a draftului de act normativ.
După cum a relatat Profit.ro, ultima variantă a proiectului de OUG prevede că plafonarea va fi impusă doar pentru producția de gaze onshore, cea offshore urmând a fi exceptată. Romgaz are în producție exclusiv zăcăminte de gaze naturale situate pe uscat.
Romgaz, controlată de stat prin Ministerul Energiei cu peste 70% din acțiuni, nu a avut nici o reacție oficială la anunțul măsurilor avute în vedere de Guvern, însă principalul său concurent OMV Petrom a arătat că plafonarea prețului va conduce la scăderea producției de gaze în următorii ani, ca urmare a scăderii investițiilor, la majorarea importurilor de gaze, precum și la șomaj.
CITEȘTE ȘI Scrisoare dură adresată de bancheri Guvernului: Măsurile anunțate grăbesc intrarea în recesiune. Nu acceptăm să fim tratați drept inamici ai statului“Atragem atenția că stabilirea în mod artificial a unui preț la care producătorii sunt obligați să comercializeze gazele încalcă regulile Uniunii Europene privind piața liberă, distorsionează concurența, discriminează producătorii români față de importatori și poate avea consecințe grave asupra aprovizionării cu gaze”, a transmis OMV Petrom.
După anunțul măsurilor fiscal-bugetare preconizate de Guvern, în două zile, valoarea participației statului român la Romgaz a scăzut cu aproape 16% sau 1,45 miliarde lei, ca urmare a diminuării ample a cotației acțiunilor listate la BVB ale producătorului de gaze.
Profitul Romgaz a scăzut cu 14% în primele 9 luni ale anului, la 1,02 miliarde lei, în principal ca urmare a creșterii sumei plătite ca redevență petrolieră, cu 97 milioane lei față de ianuarie-septembrie 2017, din cauza deciziei ANRM de a majora masiv prețul de referință al gazelor la care se calculează redevența, luând ca referință nu cotațiile rezultate din tranzacțiile interne cu gaze, ci pe cele de la bursa de profil de la hubul gazier central-european de la Baumgarten, Austria.