ULTIMA ORĂ Închiderea termocentralelor pe cărbune nu mai este "ireversibilă" în România. Unitățile de producție de energie din lignit și huilă oprite vor intra în conservare

ULTIMA ORĂ Închiderea termocentralelor pe cărbune nu mai este "ireversibilă" în România. Unitățile de producție de energie din lignit și huilă oprite vor intra în conservare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 iun 2022

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență de eliminare etapizată a cărbunelui din sistemul energetic național, la care se angajase prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care interzice cu efect imediat construirea de noi centrale alimentate cu acest combustibil fosil, dar care nu mai reglementează "închiderea definitivă și ireversibilă a grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă", cum prevedea prima variantă a proiectului de OUG, ci doar "închiderea și conservarea lor".

De ce este important: Alte state, precum Polonia și Ucraina cresc producția de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile mai reci, în timp ce Europa se confruntă cu o criză de securitate energetică exacerbată de războiul din Ucraina. În pofida angajamentelor larg răspândite de a elimina treptat cărbunele din sectorul electric, țări precum Germania, Austria și Țările de Jos se pregătesc să crească producția de energie pe bază de cărbune, ca măsură de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea interesant: Germania a admis că lipsa gazelor transformă cărbunele în soluție „murdară” de urgență.

Astfel, dacă draftul de act normativ vorbea despre stabilirea "calendarului pentru închiderea definitivă și ireversibilă a grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă", forma adoptată reglementează "termenele pentru închiderea și conservarea grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă".

ULTIMA ORĂ Ministerul rus al Apărării anunță retragerea din Insula Șerpilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul rus al Apărării anunță retragerea din Insula Șerpilor

"Se aprobă încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, retragerea din exploatare și închiderea capacității energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă de 4.920 MW, încetarea producției de lignit și huilă, executarea lucrărilor de punere în siguranță și a lucrărilor de închidere și ecologizare pentru cariere și mine până la data de 31 decembrie 2032", stipulează ordonanța.

În stadiu de proiect al Ministerului Energiei, ordonanța prevedea că "Se aprobă încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, retragerea din exploatare și închiderea definitivă și ireversibilă, până la data de 31 decembrie 2030, a capacității energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă, de 4.920 MW".

FOTO Americanii de la Emerson deschid în Cluj un centru de instruire pentru clienții și angajații companiei din întreaga Europă CITEȘTE ȘI FOTO Americanii de la Emerson deschid în Cluj un centru de instruire pentru clienții și angajații companiei din întreaga Europă

Potrivit actului normativ adoptat, capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă rămase în funcțiune la 31 decembrie 2021 se vor retrage din exploatare și se vor conserva astfel: a) la Societatea Complexul Energetic Oltenia – conform Planului de restructurare, aprobat prin Decizia C(2022) 553 final/26.01.2022, corelat cu punerea în funcțiune a investițiilor în capacități pe gaze naturale și surse regenerabile de energie si a termenelor menționate la alin. (3) și în limita capacității de transport a RET; b) la CET Craiova II - externalizată din Societatea Complexul Energetic Oltenia, conform Planului de restructurare, c) la CET Govora - închidere la 31 decembrie 2025; d) la Complexul Energetic Hunedoara (CET Paroșeni) - închidere la 31 decembrie 2030; e) la UAT Municipiul Iași (Iași) - închidere la 31 decembrie 2025.

În prima variantă de proiect, capacitățile menționate urmau să fie închise "definitiv și ireversibil".

Simtel atrage 12,8 milioane de lei de la investitori și încheie cu succes operațiunea de majorare a capitalului social CITEȘTE ȘI Simtel atrage 12,8 milioane de lei de la investitori și încheie cu succes operațiunea de majorare a capitalului social

Grupurile energetice Turceni 4 și 5, Ișalnița 7 și Rovinari 4, 5 și 6 de la Complexul Energetic Oltenia, în total 1.965 MW putere instalată, vor constitui rezervă tehnică în perioada 2023 – 2030, pentru asigurarea funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național.

"Pentru asigurarea siguranței si stabilității Sistemului Electroenergetic Național, termenul de închidere prevăzut pentru grupurile energetice Rovinari 3 și Turceni 7, totalizând 660 MW (cu termen de închidere în PNRR 31 decembrie 2022), poate fi amânat în situații justificate la solicitarea Operatorului de Transport și Sistem, Compania Națională de Transport Energie Electrică Transelectrica SA, și se constituie rezervă tehnică în perioada 2023-2026", mai prevede OUG.

A treia săptămână de creștere a numărului cazurilor de COVID-19 în România. Specialiștii recomandă prudență și masca în spații închise CITEȘTE ȘI A treia săptămână de creștere a numărului cazurilor de COVID-19 în România. Specialiștii recomandă prudență și masca în spații închise

La fel de important, ordonanța introduce ca atare în legislația primară proiectele de noi centrale pe gaze și fotovoltaice prevăzute de planul de restructurare al CE Oltenia.

Astfel, în actul normativ scrie că, în vederea înlocuirii capacităților de producție a energiei electrice pe lignit și huilă care vor fi închise și pentru a nu fi pusă în pericol siguranța Sistemului Energetic Național, vor fi realizate noi capacități de producție, în conformitate cu Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia aprobat de către Comisia Europeană, pentru care s-a obținut finanțare din Fondul de Modernizare în valoare de 897 milioane euro: a) 2 grupuri pe gaze naturale „ready for hydrogen” de tip CCGT, cu o capacitate totală de 1.310 MW: Ișalnița, 845 MW, cu punere în funcțiune în 2026, și Turceni, 475 MW, cu punere în funcțiune în 2026; b) 8 parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 725 MW – până în 2024.

Zeci de percheziții într-un dosar de delapidare în care doi angajați ai unei bănci și-ar fi însușit peste 23 de milioane de lei din conturile unui fond privat de pensii, printre cele mai mari din România. REACȚIA Fondului CITEȘTE ȘI Zeci de percheziții într-un dosar de delapidare în care doi angajați ai unei bănci și-ar fi însușit peste 23 de milioane de lei din conturile unui fond privat de pensii, printre cele mai mari din România. REACȚIA Fondului

"Capacitatea de producere a energiei electrice pe bază de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv grupul energetic Paroșeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranță a zăcămintelor de huilă", mai prevede ordonanța.

"Art. 6 (1) Carierele de lignit și exploatările miniere de huilă se închid și se ecologizează după cum urmează: a) Carierele Complexului Energetic Oltenia – conform Planului de restructurare, aprobat prin Decizia C(2022) 553 final/26.01.2022, corelat cu necesarul de lignit pentru grupurile energetice prevăzute la art. 4 alin. 1 lit. a) si b) ce vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și in concordanță cu lucrările de punere în siguranță cu extracție de lignit prevăzute în Planul de Închidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră; b) Carierele Alunu și Berbești (CET Govora) – închidere și ecologizare până la 31 decembrie 2027; c) Exploatările miniere ale Complexului Energetic Hunedoara: - Lupeni și Lonea – lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până la 31 decembrie 2026; - Livezeni și Vulcan - lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până la 31 decembrie 2032", stipulează actul normativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
inchidere termocentrale carbune
renuntare carbune energie